Amela Topuz-Bajraktarević, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad, podnijela je inicijativu za organizaciju edukacije o reproduktivnom i seksualnom zdravlju učenika osmih i devetih razreda osnovnih škola na području sarajevske općine Novi Grad.

„U našoj općini nedavno se dogodio slučaj da je maloljetnica izvršila čedomorstvo. Cijela bosanskohercegovačka javnost ostala je zatečena. Osim senzacionalističkog medijskog izvještavanja i zgražavanja na društvenim mrežama, u smislu prevencije takvih događaja, nije ništa učinjeno. Smatram da je važno raditi na njihovoj prevenciji, a jedan od učinkovitih načina je edukacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Tim više jer u našem obrazovnom sistemu ne postoji obavezni predmet koji se bavi ovim temama.

Imajući u vidu da je Općina Novi Grad u prethodnom periodu organizovala neformalne edukacije npr. iz poljoprivrede, starih zanata i preduzetništva, vjerujem da je i ovakva tema, s aspekta zdravlja, važna.

Podsjećam, Općina Novi Grad Sarajevo iz svog budžeta izdvaja novac za podsticaj porodicama sa troje i više djece, kao i sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, a organizovanje edukacije o reproduktivnom i seksualnom zdravlju bi zapravo bio značajan doprinos već pokazanoj brizi o porodici i zdravlju njenih članova“, istakla je vijećnica Topuz-Bajraktarević.