Naša stranka USK, kao isključivi uvjet učešća u Vlasti, postavila je stratešku odrednicu da se 10% budžeta USK za 2019. i narednih godina mandata prioriteno planira za razvojne projekte koji su usmjereni prema otvaranju radnih mjesta i poduzetništvu čiji rezultat će se mjeriti isključivo brojem novih radnih mjesta.

Amir Hadžić, nosilac liste Naše stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH u izbornoj jedinici 1: „To je iznos od 22-25 miliona KM koji će se usmjeriti isključivo na poticanje stranih investicija, otvaranje tehnoloških parkova, podršku start-up kompanijama, strateškim investicijama u prerađivačke kapacitete sirovina iz poljoprivrede, itd. Naravno, transparentno i prema jasnim procedurama.

Kao i u svim zemljama u okruženju usvojit će se Zakon o poticajima ulaganja na USK, pod jednakim uvjetima za strane i domaće investitore, uz  transparentan i javan postupak.

Budžet pripada svim građanima, iz depresije možemo izaći samo ako se jasno odredimo da bez razvoja nema budućnosti.

Sredstva za razvoj su nulti prioritet, osigurat će se iz ukupnog rasta godišnjih poreskih prihoda Budžeta USK od 8%, smanjem privilegija, uštedama objedinjavanjem javnih nabavki za sve institucije kantona, dobiti javnih preduzeća, prihoda od koncesija i drugim mjerama racionalizacije i ušteda, prvenstveno eliminisanjem korupcije.

U ekonomskim politikama Naše stranke BiH istaknuta je obaveza horizontalnog i vertikalnog poravnavanja javnih prihoda, što znači redistribuciju javnih prihoda bogatijih kantona i Federacije BiH prema nerazvijenijim kantonima, kao što je USK.