Vijećnica Naše stranke u Novom Sarajevu Vildana Bešlija na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća podnijela je inicijativu za prilagođavanje tematskih parkova u ulici Envera Šehovića, s obzirom da je trenutno u toku izrada izvedbenih projekata.

“Ovi tematski parkovi će biti jedini ove vrste na području naše općine i vjerovatno u budućnosti vrlo posjećeni, a u proces njihove izrade uključili smo građane sa područja cijele naše općine, a ne samo članove savjeta MZ Malta, da bismo iznašli najbolja rješenja jer dosadašnje opcije nisu bila zadovoljavajuće. Zatražiću izjašnjenje Općinskog vijeća povodom ove inicijative na sljedećoj sjednici”, ističe Bešlija.

Vijećnica Naše stranke predložila je nekoliko konkretnih intervencija nakon konsultacija sa građanima i stručnjacima.

“U parku koji je namijenjen za djecu sa posebnim potrebama prema sadašnjem rješenju ne postoji mogućnost interakcije sa drugom djecom, što bi se moglo postići ako bi se uveli sadržaji sportskog terena (nogomet, košarka, odbojka, rukomet, tenis, stoni tenis) koji bi omogućili da i ostala djeca koriste ovaj park. Tereni ne moraju biti u svojoj prirodnoj veličini, jer postoji mogućnost postavljanja umanjenog multi terena koji se može kombinovati na površini 15x15m”, istakla je Bešlija.

“Također, u parku namijenjenom djeci uzrasta starijeg od tri godine također ima dovoljno prostora za postavljanje pomenutih multi terena, a postoji opcija i za postavljanje jednog ili dva stola za stoni tenis dimenzija 1,5×2,7m. U nova idejna rješenja ugradili smo i površine za košarkaški teren, nogometni teren, teniski teren, odbojkaški teren, teren za stoni tenis, teren za sprave za fitnes, površine sa označenim bojama, površine sa pjeskom za djecu, površine za skejt staze, površine za vlasničke pse”, dodala je Bešlija.

“Smatramo da djeca sa poteškoćama u razvoju ne smiju biti degradirana niti obilježena na bilo koji drugi način kao ni bilo koja druga djeca, niti po uzrastu, niti po sposobnostima. Park bi trebao sadržavati sportske površine koje bi trebale biti prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju zajedno sa svim ostalim sadržajima za ostalu djecu. Nadam se da će konačno rješenje parkova bilo izrađeno u  korist svih korisnika parkova,  vlasnika stanara, lokalne zajednice, ali i u skladu sa planiranim budžetom za izgradnju ovih parkova”, zaključila je Bešlija.