Jedan od razloga odlaska mladih ljudi iz zemlje jeste nemogućnost rješenja stambenog pitanja. Boris Britvar, nosilac liste Naše stranke za Federalni parlament u izbornoj jedinici 5, nudi rješenje:
„Kao arhitekta koji poznaje problematiku stanogradnje, mislim da možemo pomoći mladim ljudima  u rješavanju njihovog osnovnog egzistencialnog pitanja uspostavljanjem Fonda o poticajnoj stanogradnji FBiH u okviru kojeg bi se sistemski uredili poticaji javnim sredstvima radi zadovoljenja stambenih potreba što šireg kruga građana, kao i unapređenja stanogradnje.

Potrebno je da Vlada FBiH iz budžetskih sredstava finansira kompletne troškove u vezi s izgradnjom stanova, a lokalna zajednica bi osigurala građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture te projektno-tehničku dokumentaciju i stručni nadzor.

Ovakav pristup predmetnoj problematici bi značajno utjecao i na pokretanje građevinskog sektora kao generatora razvoja svih ostalih komplementarnih djelatnosti.

Ovo jeste dugoročni projekat, ali mi moramo početi raditi na projektima koji traju mnogo duže od mandata jednog političara.“