U sklopu akcije širenja svijesti o važnosti učešća građana u javnim raspravama o općinskim budžetima, mladi aktivisti Naše stranke razgovarali su sa Mirsadom Čamdžićem, vijećnikom Naše stranke u Općinskom vijeću Gračanica, na temu budžeta Općine Gračanice. Čamdžić je govorio o amandmanima i načinima uštede u sistemu općinskih rashoda.
Koji su to osnovni prijedlozi Naše stranke u Gračanici u vezi sa raspodjelom budžetskih sredstava?
 
Čamdžić: Budžet za 2015. godinu trebao bi biti u znaku sedam vijećnika  koji su okupljeni oko kapitalnog projekta “sportska sala i klizalište na rukometnom igralištu ” među kojima sam i ja. Naime, 2100 učenica i učenika iz gračaničkih srednjih škola tjelesni odgoj radi u neljudskim uslovima. Pitao sam ljude iz lokalne zajednice za mišljenje, razgovarao svakodnevno, te je tema sportske sale dominirala. Zatim sam okupio vijećnike koji ne pripadaju SDP-u i SDA-u,  saglasili se da tražimo uvrštavanje ove stavke u budžet i načelnik će prihvatiti našu ideju. Krajem godine na sjednici OV Gračanica biće uvrštena stavka od 250 hiljada KM koje nije bilo u Nacrtu. Dakle, interaktivno, osluškivati potrebe i jednostavno to pretočiti u budžetsku stavku. Sportska sala i klizalište biće ono na čemu ćemo insistirati Naše stranke, kolega iz drugih tzv. malih stranaka uz veliku pomoć građana.
Ima li još nekih interesantnih pojedinosti kada govorimo o Budžetu kao najvažnijem dokumentu jedne Općine?
Čamdžić: Pored ovoga, tražili smo preraspodjelu sredstava namijenjenih za finansiranje sportskih klubova,  drugim riječima – njihovo preusmjeravanje u budžetsku stavku za infrastrukturne projekte, prvenstveno na sanaciju i asfaltiranje gradskih ulica, s naglaskom na objektima uništenim u klizištima i poplavama. Zatražili smo i reviziju budžetske stavke za neprofitne nevladine organizacije, budući da je većina NVO-a i UG-a već ponaosob uvrštena u budžet i svake godine ostane nejasno gdje se raspoređuju ostala sredstva. Upućeno je i pitanje opravdanosti iznosa budžeta za mlade, jer iskustvo pokazuje da se ta sredstva ne realiziraju u cjelosti tokom budžetske godine. Također, kultura se u malim sredinama tretira kao cvjetak na reveru seoskog lole, sporadično. Tražimo i uvrštavanje u budžet “BH festivala dječijeg teatra”, koji je okuplja stotine djece iz cijele BiH a 5 hiljada KM pomoglo bi entuzijastima da ne ugase ovaj tradicionalni kulturni plamen.
Prilikom analize problema prevelikih rashoda u BiH, kao jedan od uzroka često se navodi glomazna administracija i visoke plate unutar nje. Kakva je u tom smislu situacija u Općini Gračanica?
Čamdžić: Administracija je, nažalost, i u Gračanici, kao i u čitavoj BiH, ogroman potrošač budžetskih sredstava. Zato je Naša stranka Gračanica predložila niz mjera štednje kako bi se racionalizirali budžetski izdaci u tu svrhu.
Predložili smo deprofesionalizaciju funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća. ”Deprofesionalizacija” je komplikovana riječ, ali rješenje koje ona predviđa je jednostavno. Ako znamo, naime, da mjesto predsjedavajućeg OV Gračanica poreske obaveznike košta 200 hiljada KM u mandatu od četiri godine, onda bismo, ukidanjem profesionalnog statusa predsjedavajućem, sačuvali tih 200 hiljada. I mogli bismo ih dati kao poticaj tzv. ”malim poduzećima” ili podijeliti svaki mjesec u te četiri godine 35 stipendija do po 100 KM srednjoškolcima i studentima.
Jednako tako, predložili smo i smanjenje vijećničkih paušala za 50%. Smatramo da su visoki paušali primamili dosta nekompetentnih ljudi koji u novcu vide jedinu inspiraciju za bavljenje tim poslom. Smatramo da je iznos od 400 KM previsok za 200 KM (150 KM za vijećničku pripremu i troškove, a 50 KM naknada za prisustvo sjednici).
Smanjenjem paušala uštedjeli bismo nešto manje od 300 hiljada (288 po sadašnjim procjenama), i ako tome pridodamo 200 hiljada koje idu na predsjedavajućeg, dobivamo oko pola miliona KM svake četiri godine koje bi nam svakako dobro došle za revitalizaciju privrede i infrastrukture.
Kako su načelnik i vladajuća većina reagovali na navedene prijedloge Naše stranke?
Čamdžić: Podnosio sam desetine inicijativa, a jedan svjež primjer najbolje ilustruje kako je sve komplikovano. Mirsad Suman, gračanički poduzetnik ponudio mi je da donira boju za farbanje svih pješačkih prelaza. “Neka Općina pošalje fakturu i boja će biti plaćena”. Promovirao sam tu ideju na Vijeću, međutim, komplikovana procedura, nadležnosti, tromost birokratskog aparata sve su elementi koji ovo društvo vuku dolje. Onda, Načelnik predloži nacrt. Nakon toga, bez ikakvih problema uvrsti sve amandmane. A onda, prilikom rebalansa, objašnjava nam da se ništa od toga nije moglo realizovati. Drugačije kazano, vlastima prilično nedostaje osnovne iskrenosti. Ali Naša stranka neće odustati. Kao što nam iskustvo pokazuje, moguće je, uz dovoljno volje i rada, progurati značajan broj stvari koje su u interesu građana. A građani se moraju probuditi i samo pritiskom mogu poboljšati stvari.