Na pres-konferenciji koja je danas održana u prostorijama Naše stranke Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, govorila je o prijedlozima ustavnih amandmana i zakonskih izmjena, čiji je cilj promjena izbornog sistema u Sarajevu i Mostaru.

„Smatramo da je direktan izbor gradonačelnika demokratsko pravo građana i mi ćemo, uz pomoć drugih političkih partija, a posebno uz pomoć građana, učiniti sve da tako i bude na sljedećim lokalnim izborima. Značaj naših zakonskih prijedloga osim što nudi demokratsko, pravedno rješenje za Sarajevo i Mostar predstavlja i značajan sistematski iskorak iz dejtonske logike jer napušta sistem rigidnih etničkih kvota koji se u ovih 20 i nešto godine pokazao kao uspješan samo u zaštiti kriminala i održavanju nacionalista na vlasti. Nema nikakve sumnje da ovaj konkretan prijedlog istovremeno prezentira našu viziju za  cijelu BiH“, kazala je Sabina Ćudić.

Ćudić je zaključila da je ovo prilika da se napravi komad slobodne teritorije u smislu ustavnih odnosa i izbornog sistema kako bi se zakotrljala lavina procesa koji bi u idućem periodu doveo do sveobuhvatne izmjene političkog sistema u BiH ka većem stepenu demokratičnosti.