Povodom tvrdnji Zdenka Puljića, predsjednika Upravnog odbora Notarske komore FBiH, da je zastupnik Naše stranke Dennis Gratz uputio zakonske izmjene, koje tretiraju status notara, „iz osobnih, a ne javnih interesa“, oglasio se i zastupnik Gratz sa reakcijom.

„Ne znam na koje osobne interese uvaženi gospodin Puljić aludira, kada kaže da sam izmjene zakona uputio iz „osobnih interesa“. Bit ću pristojan, ako on već nije, pa pretpostaviti da je mislio da sam advokat, što jesam bio, ali što od 2015. godine i preuzimanja mandata u Parlamentu više nisam.  Zamrznuo sam svoj status u Advokatskoj komori, sve dok obavljam posao zastupnika, koji radim u interesu građana, upravo zbog ovakvih slučajeva“, kazao je Gratz.

Gratz je dodao da je „postojeći zakonski okvir nije u interesu građana, već u interesu uskog kruga notarskih lobija, što je utvrđeno i presudom Ustavnog suda“.

„Zato sam tražio izmjene zakona, jer to je moja obaveza, jer sam zastupnik građana, a ne zastupnik notara. Činjenicu da su se neki notarski lobiji uznemirili što bi mogli izgubiti privilegije – razumijem, ali ne odobravam i insistirat ću da zakon postane bolji za građane“, kaže Gratz.

„Konkretno“, dodaje Gratz, „trenutno je u zakonu sporna monopolizacija određenih pravnih poslova, koje mogu raditi samo notari (za velike novce)“.

„Problem je i što samo privilegirani, obično članovi porodica postojećih notara, mogu postati notarski pripravnici i kasnije i sami notari, pa vršiti izuzetno dobro plaćene poslove, kao privilegirana lica, a da drugi građani, koji imaju potrebno znanje – ne mogu dobiti tu priliku. Misleći da je pravedno da svi građani BiH treba da imaju jednaka prava i jednake šanse, i da ne smije biti pred zakonom privilegiranih (što trenutno jesu notari), nastavit ću se boriti za izmjenu ovog zakona“, zaključio je zastupnik Naše stranke.