Zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dennis Gratz učestvuje u posjeti sjedištu NATO saveza u Briselu, u sklopu delegacije bh. parlamentaraca, a u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

„Bosna i Hercegovina odlučna je na putu integracije u NATO savez, što je potvrđeno i prilikom nedavne posjete generalnog sekretara te organizacije Jensa Stoltenberga Sarajevu. Iskustvo, koje smo dobili priliku da steknemo ovom posjetom, kao i uspostavljanje kontakata, izuzetno je važno za budući rad i borbu na vanjskom i unutrašnjem planu da Bosna i Hercegovina postane članicom ovog najjačeg sigurnosnog saveza u svijetu“, kazao je Gratz.

Gratz je dodao da vlasti Bosne i Hercegovine moraju učiniti dodatne napore da ispune uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

„Na pitanju knjiženja perspektivne vojne imovine su pravo lice pokazale sile, koje se protive EU i NATO putu BiH. Slabost njihove pozicije ogleda se u činjenici da to ne smiju javno reći, a uvjeren sam da će navladati politička volja koja je za EU i NATO, sa uvažavanjem različitih mišljenja, prevladavanjem strahova i uspostavljanjem povjerenja“, kaže Gratz.

“Put u NATO savez nije lak, što smo imali priliku vidjeti i u vezi sa Crnom Gorom. I pored svih izazova s kojima se suočavao Sjevernoatlantski savez, on je još uvijek najbolja garancija mira i sigurnosti, o čemu svjedoči podrška koju taj savez dobiva i od američkog predsjednika Donalda Trumpa. Bosna i Hercegovina je mala država, ali sa izuzetnim geostrateškim značajem i pažnja i interes koje nam poklanja NATO dokaz je toga“, zaključio je zastupnik NS.