Mirano Jupić, doktor ekoloških nauka, pridružio se Našoj stranci u decembru 2017. godine kao vijećnik u Općinskom vijeću Tešanj. Ovaj 34-godišnjak do sada je ostvario značajnu karijeru u akademskom polju. Kao stipendista Vlade Češke Republike bio je najbolji student na fakultetima u Brnu. Autor nekoliko stručnih radova iz područja ekologije, te ovlašteni ekspert za izradu studije o stanju okoliša od strane Federalnog ministarstva za okoliš.

“Shvaćajući činjenicu da se stanje u Bosni i Hercegovini, kao i u općini Tešanj, jedino može promijeniti putem političkog djelovanja, odlučio sam da se aktivno uključim u politički život Tešnja. Vrijeme je konačno, da se stane političkom diletantizmu i damo mandat zdravom razumu, znanju, struci i novom načinu vođenja politika – Našoj stranci”, navodi Jupić.

Mirano Jupić, kao profesionalni ekolog, usmjeren je na to da stanje popravi stanje u okolišu svoje općine.

“Tešanj uopće nije na zadovoljavajućem nivou, te u skladu sa tim sam i predložio  i predložit ću nekoliko rješenja kroz inicijative. Smatram da je potrebno uraditi lokalni monitoring u skladu sa ovlaštenjima na lokalnom nivou po pitanju stanja okoliša, kako bismo imali polazne osnove za utvrđivanje istoga, u skladu s tim pristupiti rješenjima, te izvršiti katastar zagađivača okoliša u općini. Jasnim inicijativama, odgovorno tvrdim da bi se rješavanje problematike okoliša počelo dešavati”, zaključuje Jupić.