Povodom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se treba razmatrati usvajanje novog Zakona o akcizama, oglasio se Edin Forto, potpredsjednik Naše stranke.

„Postoje dva načina da se dobiju povoljna kreditna sredstva za nastavak gradnje na Koridoru Vc. Prvi je da smanjimo javnu potrošnju, što uključuje rezanje plata preplaćenoj administraciji, ukinemo privilegije funkcionerima – poput nekoliko hiljada službenih automobila, povećamo profitabilnost elektroprivreda, telekoma i ostalih javnih firmi tako što ćemo ih dovesti u red, itd. Drugi način jeste da se uvedu akcize. Mi smo za prvu varijantu, jer je pravednija prema građanima i korisnija ne samo za gradnju autocesta, već i za državu“, kazao je Forto.

Forto, koji je delegat u Domu naroda, uputio je inicijativu vezano za plavi dizel, odnosno evropski standard označavanja goriva za posebne namjene koje je oslobođeno akciza, a koje bi se osiguralo poljoprivrednicima.

“Plavi dizel bi smjeli koristiti korisnici za pogon poljoprivrednih mašina za rad poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici ovog prava bi bili upisani u registru koji bi se vodio koordinirano sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede. Uvele bi se kartice goriva kao forma javne isprave, koja bi se koristila za ovu namjenu. U nedostatku Državne strategije za poljoprivredu, plavi dizel bi bio minimum pomoći države ovoj izuzetno važnoj privrednoj grani BiH”, kazao je delegat Forto.