Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto na jučerašnjoj redovnoj sjednici, u okviru svog izlaganja, iznio je mnogobrojne zamjerke na rad Kantonalnog zavoda zdravstevnog osiguranja. Između ostalog, zahtijevao je veću transparentnost, poput objave pravilnika o potpomognutoj oplodnji, sistematizacije radnih mjesta, pravilnika o radu i drugih.

Pohvalio je obavljanje prve eksterne revizije, koja je bila jedan od prijedloga zastupnika Naše stranke, ali također je uputio zamjerku na nedostavljanje revizije u oblasti informacionih sistema – u koje je uloženo desetine miliona KM u posljednjih nekoliko godina.

Forto je Vladi Kantona Sarajevo uputio i pitanje koje se tiče pravednije raspodjele sredstava od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

“Zašto Ministarstvo zdravstva KS od Federalnog ministarstva ne zahtijeva propisivanje osnovnog paketa zdravstvenih usluga za osiguranike? Ako Federalno ministarstvo zdravstva ne radi svoj posao, zašto to za naš kanton ne završi Kantonalno ministarstvo? Bez ovakvog propisa, ZZO ne zna šta finansira, već se samo prilagođava postojećem stanju. Mi znamo da postojeće stanje uključuje višak administracije i manjak zdravstvenog kadra. Postojeće stanje podrazumijeva i činjenicu da ni ovaj izvještaj ZZO nije naveo broj zaposlenih u Domu zdravlja, dok je dostavio broj finansiranih radnika u svim ostalim institucijama iz oblasti zdravstva.”, rekao je Forto.

U okviru današnjeg izlaganja naveo je da Komisija za pomoć liječenju u inostranstvu nema jasne kriterije, te da aktuelni način rada ostavlja prostor da se usluge pruže samo onim pacijentima koje Komisija i Upravni odbor poznaju.

“Upravo takav model predstavlja svu njihovu moć. Izgleda da za pomoć pri liječenju nije dovoljno da ste teško bolesni, već morate lično poznavati nekoga iz Upravnog odbora ili pomenute Komisije.”, naveo je Forto.

Na kraju se osvrnuo i na probleme u Univerzitetskom kliničkom centru na kojem se već neko vrijeme ne radi niz jednostavnih dijagnostičkih testiranja, nego se pacijenti upućuju u zeničku bolnicu i u privatni sektor.

“Zašto plaćamo bolnici u Zenici? Zašto ne radimo double testove? Poznato je da KCUS ne pruža mnoge drugi testove i lijekove u redovnom bolničkom prijemu pacijenata, koji sve moraju sami finansirati, pa tek naknadno tražiti od ZZO povrat sredstava. Ako se ne varam ta stavka u ZZO je u 2016. bila oko 150.000 KM. Dobro znamo da svi oni osiguranici u Kantonu, koji u svojoj nevolji nemaju vremena ili kapaciteta da za račune od 30 ili 50 KM naknadno traže povrat, rade čistu uštedu Kliničkom centru. Ovo je ušteda doslovno “preko leđa” građana.”, zaključio je Forto.