O samom toku i ishodu konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana 2. decmebra 2014. godine u amfiteatru zgrade DPO (Društveno-političkih organizacija) u Sarajevu, manje-više se sve zna. Nakon što su novoizabranim zastupnicama i zastupnicima uručeni certifikati o izboru i isti dali svečane izjave, izabrano je rukovodstvo (predsjedavajući Edin Mušić iz SDA, te dva potpredsjedavajuća – Marinko Čavara iz HDZ BiH i Saša Mitrović iz DF) i formirana radna tijela, čime je prvi dio posla formiranja zakonodavne vlasti u ovom entitetu uspješno okončan.

Ipak, s vama želim podijeliti pomiješane osjećaje koji su propratili ovaj moj početak djelovanja kao zastupnik građanki i građana Federacije BiH. Najprije, sama lokacija. Zgradu DPO dijele Grad Sarajevo i Federalni parlament, koji je „smješten“ u amfiteatru ove historijske građevine. Iako je osoblje administracije više nego ljubazno, sve djeluje nekako privremeno. Improvizirano.

Sjedim na lijevoj strani, u posljednjem redu, u društvu mlade kolegice iz Laburističke stranke i kolega iz A-SDA i BPS. Ispred nas su DF-ovci, dok prve redove zauzimaju zastupnice i zastupnici iz SDA. S druge strane sjede HDZ-ovi zasstupnici, te zastupnici iz SBB i SDP i drugih stranaka. Iza nas su smješteni novinari, kamere, tehnika. Intoniranje himne BiH, usvajanje dnevnog reda, potvrda izbora privremenih komisija, preuzimanje certifikata o izboru, opet slikanje. Primjećujem nekoliko gostiju iz diplomatskog kora, par šefova stranaka, predstavnike međunarodne zajednice u BiH i Stjepana Mikića s kolegama iz CIK-a. On ujedno i dodjeljuje certifikate, uz par ljubaznih riječi čestitki i želja za uspješan rad. Onda čitamo svečane izjave.

Pored formulara koji moramo ispuniti kako bi administracija dobila naše lične i druge podatke, tekst svečane izjave kao i potvrda o prihvatanju mandata odštampani su na tri službena jezika. Realnost postdejtonske Bosne i Hercegovine. Kakofonija kod par riječi koje se drugačije pišu i izgovaraju, ali isto znače. I bespotrebno trošenje papira. Saznajemo i par važnih informacija: Salko Selman (SDA), novi direktor Razvojne banke FBiH, se tek nešto prije početka konstituirajuće sjednice odrekao mandata, tako da će drugoj osobi biti dodijeljen njegov mandat. Osim Selmana, mandata se već prije odrekao i Ibrahim Hadžibajrić (SBB), načelnik sarajevske općine Stari Grad, umjesto kojeg je u zastupničku klupu sjela njegova kolegica Jasna Duraković-Hadžiomerović.

Hasan Muratović, načelnik općine Živinice i Rasim Omerović, načelnik općine Kalesija, nisu se pojavili na današnjoj sjednici Parlamenta, ali su svoje odustvo, navodno, uredno opravdali.
Salmir Kaplan, još uvijek aktualni federalni ministar kulture i sporta, je kasnio više od pola sata, tako da je njegovo ime pročitano na kraju ceremonije (imena su se čitala po abecednom redu). Bezbrižan kao i obično, nije nalazio za shodno da se izvini. Drugi najvažni dio sjednice – izbor budućeg rukovodstva PD Parlamenta FBiH – protiče relativno brzo. Za sva tri kandidata (ovaj put u sastavu rukovodstva nema žena) koji su dobili podršku novoformirane koalicije SDA-DF-Koalicija HNS (HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. A. S., HSP HB) glasam suzdržano, kao i kolegice i kolege iz drugih stranaka koje u ovom trenutku predstavljaju opoziciju. (Jedino gosp. Čavara, mislim, dobija podršku i zastupnika iz SBB.) Razlog je jednostavan: djelovaću kao opozicija. Međutim, nema razloga da za ljude koje sam tek upoznao i za koje, iskreno, nemam nikakva saznanja koja bi me uvjerila u to da budem protiv njihovog imenovanja, glasam drugačije nego suzdržano. Drago mi je da ovaj moj stav očito dijeli i većina novoizabranih kolegica i kolega iz stranaka opozicije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Nijedan od predloženih kandidata za rukovodstvo ovog doma nije dobio negativan glas.

Kod izbora radnih tijela, međutim, dolazi do prvih problema. Šef kluba SBB, gosp. Nasir Beganović, prigovara da je SBB, iako druga stranka po broju osvojenih mjesta u Predstavničkom domu (i samoproglašeni „lider opozicije“), dobila mjesta u „manje važnim komisijama i odborima. To se, po Beganoviću, posebno odnosi na rukovodeća mjesta. On to naziva „nasilničkim ponašanjem“. Novoformirana koalicija ne smatra za shodnim da reaguje na Beganovićevo izlaganje. SBB jedina glasa protiv prijedloga sastava svih 24 radnih tijela. Ujedno ne želi učestvovati sa imenima svojih predstavnika u istima, čime na glasanje dobijamo materijal bez zastupnika iz SBB-a.
Nakon izbora radnih tijela, postao sam, na svoje veliko zadovoljstvo, član u one tri komisije koje sam i inicijalno tražio: Ustavna komisija, Komisija za zaštitu ljudskih prava, Odbor za pravdu i državnu upravu. Inače, mjesta u komisijama su, kao što sam prošli put izvjestio, podijeljena na osnovu izbornog rezultata, i to kako slijedi:
asfsadf