Zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dennis Gratz uputio je zastupničko pitanje prema Federalnom zavodu za zapošljavanje u vezi sa javnim pozivom za nezaposlene i poslodavce za program sufinansiranja zapošljavanja.

„Činjenica da je na zvaničnoj internet stranici postavljena obavijest da se sve zainteresirane strane mogu prijaviti 8. maja u 8 sati, a onda da je nakon samo dvije minute dolazila obavijest da prijave ne mogu biti prihvaćene ‘jer nema raspoloživih sredstava’ – otvara prostor za sumnju. U tu svrhu postavio sam zastupničko pitanje, kako bi se slučaj ispitao detaljno i izveo na najviši nivo transparentnosti“, kazao je Gratz.

„Jedna građanka nam se javila i objasnila da je čekala otvaranje konkursa tačno u 8h, nakon čega je stranica odbijala pristup, signalizirajući ‘error’. Nakon toga nazvala je Zavod, gdje su joj kazali da tehnička služba nije dostupa i da samo prati stranicu da će biti popravljena, što se i desilo u 8:04 kada stranica počinje raditi, ali HNK već u tom trenutku više nije bio na listi – bila su već raspoređena sredstva. Građanke i građani širom Federacije su se žalili na isti problem, te sam u njihovo ime zatražio sam da Zavod objasni šta se desilo – da li su sredstva podijeljena tako brzo. Također, nije jasno zašto bi se budžetski novac dijelio kao da je aukcija, a ne javni poziv“, kazao je Gratz.

Gratz dodaje da „u zemlju sa enormnim stepenom korupcije mogućnost da se 18 miliona KM podijeli na javnom pozivu za dvije minute ukazuje na korupciju“.

„Zavod je u svakom slučaju napravio štetu. Ako su sredstva podijeljena u tom periodu – to mora da se istraži; a i ako nisu, već je riječ o tehničkom propustu, imamo situaciju da su građani oštećeni ne imajući mogućnost prijave, te tražimo da se konkurs poništi i obavi transparentno“, dodao je Gratz.