Po pitanju Zakona o štrajku, Naša stranka će kroz amandmane tražiti omogućavanje adekvatne organizacije štrajka, bez mogućnosti da poslodavac ucjenjuje radnike.

„Vladin prijedlog o štrajku je štetniji po radnike, nego što su zakoni o štrajku u zemljama poput Njemačke ili Slovenije, koje imaju mnogo liberalnije privredno zakonodavstvo. Naša stranka podržava usklađivanje privrednog zakonodavstva sa evropskim standardima, ali ovaj zakon o štrajku ne vodi nas kao Evropi, već ka šteti za ekonomiju i radnike“, kazao je Dennis Gratz.

Gratz kaže kako Zakon o štrajku koji predlaže Vlada komplicira i birokratski usložnjava pravo uposlenika da izrazi svoje negodovanje putem instituta štrajka.

„Prebacuje se odgovornost odlučivanja na sudove, ukoliko poslodavac i uposlenik/sindikat ne postignu rješenje kroz posredovanje (mirno rješavanje). U praksi će to značiti da štrajkova neće biti. Naši amandmani idu u pravcu onemogućavanja odugovlačenja početka štrajka. Dakle,usmjerena su prvenstveno prema zaštiti prava radnika, a što je ustaljena praksa u zemljama EU, a to je da radnici nisu dužni obavljati ni minimum obaveza iz radnog odnosa tokom štrajka osim ukoliko to nije uređeno kolektivnim ugovorom“, dodao je.

Gratz je predstavio i izmjene Zakona o pomilovanju, koje je uputio u proceduru, s ciljem da se poveća kontrola nad procesom pomilovanja.

„Inicijativa državnog ministra Josipa Grubeše da se uvede mogućnost pomilovanja za ratne zločince, pa čak i izvršioce genocida, kao i nedostavljanje izvještaja o pomilovanjima od strane predsjednika FBiH Marinka Čavare – pokazale su da trenutne vlasti imaju društveno loš i neodgovoran odnos prema instituciji pomilovanja“, kaže Gratz.

Dodao je da će kroz izmjene Zakona tražiti da se detaljnije uredi ova oblast tako da predsjednik FBiH bude „obavezan obrazlagati svoje odluke parlamentu; posebno onda kada je nekoga pomilovao a od komisije za pomilovanja je prethodno dobio negativnu preporuku.  Potreban je veći nadzor, kako bi javnost i građani sprječavali da se pomilovanje pretvari u čarobni štapić kojim vlast dopušta svojim omiljenim kriminalcima da prolaze bez adekvatnih kazni“, kazao je Gratz.