Zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Edin Forto je zatražio danas od Ministarstva zdravstva da dostavi informaciju o dostupnim uslugama zdravstvene zaštite za neosigurana lica, te da li postoji procjena o broju neosiguranih lica koja ove usluge koriste. Forto smatra da ove informacije predstavljaju osnov za konkretne aktivnosti na proširenju paketa besplatne zdravstvene zaštite kojim će se riješiti nekoliko problema u zdravstvu, ali i u borbi protiv nezaposlenosti.

„Moramo proširiti paket zdravstvene zaštite za neosigurana lica jer samo tako ćemo zatvoriti prostor brojnim anomalijama u zdravstvu. Prvi problem je što se urgentna medicina suočava s tim da neosigurana lica koriste KUM i Hitnu pomoć kao mjesto gdje ostvaruju usluge u zdravstvu bez osiguranja. Onda imamo redove i potpunu nefunkcionalnost službi, kao i dalju preopterećenost koja nije planirana. Kantonalno ministarstvo preskače ovaj problem uvijek se pozivajući na federalne zakone, izbjegavajući da napravimo iskorak i mi u Kantonu Sarajevo promijenimo odnos po ovom pitanju“, poručio je Forto.

„Proširenjem paketa prava za neosigurana lica imaćemo pozitivne efekte i u drugim segmentima rada. Naprimjer, registrovana nezaposlenost u BiH je znatno veća od takozvane anketne nezaposlenosti. Više ljudi je prijavljeno kao nezaposleno i traga za poslom nego što je stvarno slučaj. Zašto? Zbog zdravstvene zaštite koja se ostvaruje preko biroa. Osigurajte širi obim besplatne zdravstvene zaštite, imat ćete i realniju sliku nezaposlenosti – a onda se možemo i kvalitetnije fokusirati na stvarno nezaposlene“, zaključio je Forto.