Općinski vijećnik Naše stranke u Starom Gradu Vibor Handžić uputio je zvanično inicijativu naše članice Jasmine Mršo da se izradi općinska Stategija za prevenciju kardiovaskularnih bolesti na području.

„Tematska sjednica po ovom pitanju je trebala biti održana 17. maja, ali nije zbog nedostatka kvoruma. Umjesto nje održana su predavanja, iz kojih smo mnogo naučili p prevenciji zaraznih i kardiovaskularnih bolesti, ali i nažalost shvatili koliko je ustvari zabrinjavajuće trenutno zdravstveno stanje u Starom Gradu. Potaknuti tim predavanjima pokrenuli smo ovu inicijativu“, kazao je Vibor Handžić.

Jasmina Mršo, koja je i članica Savjeta za zdravstvo Naše stranke, kazala je da su kardivaskularne bolesti još uvijek najveći uzročnik smrti stanovništva, te da Općina ima zakonskih osnov da se uključi u borbu za bolje zdravlje svojih građana.

„Općina ima obavezu i ovlasti da poduzme konkretne mjere za unapređenje zdravlja na osnovu člana 17. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije, koji govori o društvenoj brizi za javno zdravlje. Kao prvi korak, predlažemo da se uradi Strategija kojom bi se precizno i kvalitetno odredili ciljevi i metode za promjene ponašanja i smanjenje prevalencije faktora rizika“, kazala je Jasmina Mršo.

Mršo je dodala da bi mjere uključivale sveobuhvatne edukacijske kampanje o zajednici o faktorima rizika (povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola, konzumiranje duhana, gojaznost, itd.) i sprečavanje njihovog širenja.