Ovih dana smo svjedoci odluke Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja  TK da se cijena zdravstvenih markica sa dosadašnjih 20 KM promijeni na 25 KM, s izuzetkom djece i mladih do 18 godina starosti.

Ovim potezom  stvoreni su dodatni nameti onim kategorijama koje su odavno trebale da budu oslobođene plaćanja markica, a prije svega nezaposleni, penzioneri kao i osobe starije od 65 godina starosti koje nemaju ostvarenih primanja, kao i mnoge druge ugrožene kategorije od djece i mladih koji su na redovnom školovanju, do ratnih i civilnih invalida.

Sve je ovo posljedica neusaglašavanja kantonalnih propisa sa federalnim odlukama i ovaj problem se vuče još od 2009. godine. Naša stranka je i ranije imala inicijative i prema Domu naroda i prema Vladi FBiH, ali nikada nismo dobili nikakav odgovor. Preporuka je došla i od institucije ombudsmena, ali, nažalost, pomaka nije bilo.

„Ono što građani trebaju znati je činjenica da iza ovakve odluke o povećanju cijene stoji Vlada TK na čelu sa SDA, a ne upravni odbor ZZO TK jer je Vlada TK ta koja daje saglasnost za njihova imenovanja. U cijeloj ovoj priči je još čudnije ponašanje koalicionih partnera  SBB -a  i SBiH koji su se ovih dana oglasili u vezi s ovom temom, a oni su dio vladajuće većine koja nije u dosadašnjem mandatu napravila pomak po ovom pitanju  jer su se opredijelili da je bitnije zadržati fotelje nego istrajati u nečemu što je za dobrobit svih građana“ – navodi se u izjavi člana Glavnog odbora Naše stranke Jasmina Alića.