Općinski odbor Naše stranke Novi Grad pokrenuo je inicijativu za otvaranje jednošalterske registracije preduzeća te uvođenje online registracije obrta u općini Novi Grad.
Inicijativu je obrazložio Kenan Đonko, član pomenutog odbora: „Broj novih firmi i obrta direktno utječe na porast stope zaposlenja i prihoda Općine Novi Grad. To je razlog zašto brzinu registracije treba učiniti što većom, a broj nejasnoća u vezi s njom svesti na minimum. Jednošalterski sistem registracije postoji već u zemljama u okruženju, kao i u nekim bh. općinama. To je utjecalo pozitivno na poslovnu klimu u tim sredinama.
Mjesto registracije ujedno bi bilo i informativni centar o toj temi. Vlasnici firme na jednom mjestu mogli bi saznati sve o svojim obavezama i nakon registracije.
Potrebno je uspostaviti i online komunikaciju sa ljudima koji žele da osnuju d.o.o. ili obrt, sa jednostavnim uputstvom za registraciju koja je dostupna online te s omogućenom komunikacijom sa službom Općine Novi Grad koja je zadužena za ovaj proces.“