Povodom pres konferencije na kojoj su predstavnici Kantonalnog odbora i Kluba gradskih vijećnika SDP-a pružili podršku inicijativi Naše stranke za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva, oglasio se Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Skupštini KS.

„Prije svega, zahvaljujem se SDP-u što je otvoreno podržao ovu inicijativu Naše stranke, čime je pokazao odgovornost prema građanima Sarajeva, koji sigurno zaslužuju pravo na direktan izbor gradonačelnika. Od najveće važnosti je da podršku ovoj inicijativi pruže i ostale stranke, kako građanske opcije, tako i druge – te ih pozivam da i one javno podrže ovu inicijativu Naše stranke. Ovdje ne treba da postoje podjele, već da jasno pokažemo da smo svi za to da građani direktno biraju gradonačelnika, što je sigurno njihova većinska volja. Također, važno je da ovu inicijativu sprovedemo do kraja, i da uradimo dobru stvar za građane, a nije bitno ko ju je pokrenuo. Ako bi to bio garant da će biti usvojena, Naša stranka je spremna prepustiti zasluge drugima – samo da građani dobiju ovo pravo koje im pripada“, kazao je Kojović.

Kojović je dodao da je „važno da se sada proces nastavi, i da u Skupštini KS, te u Parlamentu FBiH, se skupi što veći broj ruku – kako bismo sa izvjesnošću dočekali glasanje o prijedlozima za izmjene Ustava i Izbornog zakona, koje smo, studiozno pripremili i poslali u proceduru“.

„Svaka stranka, koja vjeruje da vjerno predstavlja interese i tumači volju građana, trebala bi biti spremna da podrži ovaj prijedlog, koji će učiniti neposrednijom vezu između volje građana i onih koji trebaju da ih predstavljaju, vršeći vlast“, zaključuje Kojović.