Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, donosi nam pregled današnje sjednice:

Sjednica SKS je prekinuta jer se SDA, DF i BPS “nisu dogovorili o nekim stvarima”. Možda je sa sporazumom o ucešću u vlasti trebalo sačekati dok se zapravo ne dogovore šta ce s tom vlašću.

Budžet SKS za 2014. godinu je usvojen 31. marta na dan zakonskog prestanka vazenja odluke o privremenom finansiranju da “ne ostavljamo budžetske korisnike bez plata”. Danas, i pored činjenice da nije izabrano rukovodstvo Skupštine, niti su u skladu sa zakonskim rokovima izabrani delegati za Dom naroda FBiH, niti postoje naznake ko je mandatar, od poslanika se očekuje da prihvate krsenje Poslovnika i na hitnoj sjednici u petak odobre, privremeno finansiranje KS u skladu sa nerealnim, deficitarnim, budžetom iz prosle godine, podrže rebalans koji je vec napravljen i odobre novo zaduženje KS za 11 miliona KM.

Obrazloženje?  “Da ne ostavljamo budžetske korisnike bez plate”. Uvijek ista emotivna ucjena. Čovjek bi očekivao da SDA u novom mandatu za nastavak svoje uobičajene prakse ponudi barem neke nove, maštovitije razloge. I Slaviša Šućur(SDP) i ja smo na sastanku Kluba Srba iznijeli stav da rukovodstvo Skupstine treba da reflektuje vladajuću koaliciju. Dakle, iz reda srpskog naroda to će biti jedan od poslanika iz BPS-a ili BOSS-a.