Na današnjoj pres-konferenciji predsjednik NS-a Predrag Kojović govorio je o izmjenama Ustava Kantona Sarajevo, Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, kao i drugih propisa koji će promijeniti izbor gradonačelnika i način konstitutiranja gradskih vijeća u Sarajevu i Mostaru.

„Naši prijedlozi građanima Sarajeva i Mostara treba da omoguće jedno bazično demokratsko, građansko pravo, a to je da biraju svog gradonačelnika, a ti prijedlozi predstavljaju istovremeno i primjer našeg promišljenog i sistematskog uklanjanja onih odredbi Dejtonskog ustava koje su neprihvatljive i za nas i za demokratske standarde EU“, kazao je predsjednik NS Predrag Kojović.

Predsjednik Naše stranke je naglasio da su ovi konkretni prijedlozi za Sarajevo i Mostar bazirani na principima koje Naša stranka želi primijeniti na sve nivoe vlasti u BiH i samim tim predstavljaju “demokratske standarde ispod kojih NS ne samo da neće ići nego će upravo to predstavljati neophodni osnov za traženje političkih partnera u izbornoj 2018. godini”.

„U kontaktu smo sa liderima i predstavnicima drugih političkih partija. Zahvalan sam na njihovoj podršci i spremnosti da zajedno ove prijedloge pretvorimo u stvarnost i napravimo jedan od prvih ali i vrlo važnih koraka prema jednoj boljoj, evropskoj BiH“, zaključio je Kojović.