Predsjednik i zastupnik Naše stranke Predrag Kojović susreo se sa ministrom pravde i uprave Kantona Sarajeva Marijom Nenadićem.

Zastupnik Kojović i ministar Nenadić razgovarali su o provedenoj javnoj raspravi na prijedlog amandmana na Ustav KS.

„Ključna pitanja koja će trebati definirati do održavanja skupštinske rasprave su administrativna organizacija Grada Sarajeva, pri čemu se mora utvrditi da li će Grad biti sa četiri ili više općina. Zatim pitanje direktnog izbora gradonačelnika, rješavanja problema dugovanja u oblasti komunalne privrede i njenog zajedničkog obavljanja, izbjegavanja rješenja po pitanju ‘švedskog stola’ – da lokalna samouprava preuzme ono što je danas profitabilno a da s druge strane veliki dužnici i problemi u oblasti komunalne privrede i drugim resorima ostanu neriješeni“, naveo je između ostalog ministar Nenadić.

Dodao je kako su moguća pitanja i formalno prenošenje ovlaštenja na lokalnu zajednicu u skladu sa ustavnim rješenjima, a nakon toga i povjeravanje osnivačkih i drugih prava Gradu, Kantonu ili na neki drugi način.

„Opredjeljenje resornog ministarstva je da obavi konsultacije sa svim partnerima u Skupštini KS, kako bismo osigurali, prije svega, usaglašene stavove oko ovih važnih pitanja za KS i time, naravno, u formalnom smislu i dvotrećinsku skupštinsku podršku koja je neophodna za donošenje ustavnih amandmana“, naglasio je ministar Nenadić ovom prilikom.

„Smatram da ovu priliku kada se Ustav KS mijenja treba iskoristiti kako bi se počelo sa promišljenom, odnosno smišljenom dekonstrukcijom onih dejtonskih rješenja koji su prepreka Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji. I u ovom konkretnom slučaju, klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS predložio je svoje amandmane koje sam danas detaljno predstavio ministru, a koji podrazumijevaju pravo građanima gradskih sarajevskih općina da svojom voljom direktno u dva kruga biraju svog gradonačelnika i ljude u Gradskom vijeću koji će ih predstavljati“, obrazložio je zastupnik Kojović.

„Ono što mi radimo sada jeste da pokušavamo iznaći najbolje pravno rješenje i vratimo to pravo građanima Sarajeva, i evo nadam se da će u ovom procesu promjena Ustava KS koji slijedi to biti prepoznato od drugih političkih subjekata u Skupštini, jer mislim da je sasvim logično da upravo Sarajevo bude prvi bh. grad koji će napraviti taj snažan iskorak prema standardima evropske demokratije i njihovim vrijednostima“, naglasio je zastupnik Kojović.

Preuzeto sa stranice Vlade KS