Predrag Kojović, poslanik iz Naše stranke, povodom prekida Skupštine je rekao da “aktuelnu trakavicu s formiranjem vlasti na svim nivoima” uzrokuje duboko nepovjerenje među potpisnicima koalicije: Stranka demokratske akcije-Hrvatska demokratska zajednica-Demokratska fronta.

“Jedni se boje prevare na državnom, a drugi na entitetskom nivou. Naravno, DF-ovo nepovjerenje je potpuno opravdano. Nažalost, iz naših razgovora s njima nisam ubijeđen da su svjesni da se ustupci od njihovih koalicionih partnera mogu tražiti samo do momenta izglasavanja izvršne vlasti, moraju biti filigranski detaljni.

Čak i ako bi DF nakon par mjeseci napustio koaliciju, to ne bio problem za SDA jer oni, kao što smo vidjeli u Sarajevu, nemaju problem da budu na vlasti bez skupštinske podrške”, izjavio je Kojović. Zapravo, takva bi situacija za SDA i HDZ bila poželjna jer bi poslužila kao izgovor za neprovođenje reformi, smatra ovaj poslanik. Po Kojovićevom sudu, buduću skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo mogli bi činiti -očigledno SDA i DF, ali i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) iliBosanska stranka (BOSS), “u zavisnosti od toga ko manje košta”.

(Fena)