Gradski Odbor Naše Stranke Bihać je nadležnim gradskim institucijama proslijedio inicijativu za postavljanje katadioptera – kalopa na određenim dionicama ceste u samoj užoj gradskoj jezgri. Ove lokacije su identificirane kao najopasnije po pitanju sigurnosti ali i kao lokacije koje uzrokuju najviše problema u funkcionisanju saobraćaja.

Predloženo rješenje smatramo prije svega funkcionalnim ali i ekonomski isplativim. Svi vozači u Bihaću znaju da se najveće gužve u saobraćaju dešavaju upravo na poznatoj raskrsnici “kod sata”. Najčešći uzrok je nepropisno prestrojavanje vozača na ulazu u Aleju Alije Izetbegovića gdje usporavanjem saobraćaja uzrokuju lančanu reakciju iza sebe, zastoje na semaforu pa se kolone formiraju cijelom dužinom ulice Bedem“, rekao je Amel Dervišević iz bihaćkog odbora Naše stranke.

Predloženo je postavljanje katadioptera na ulazu u Aleju Alije Izetbegovića dužinom pune linije kako bi prestrojavanje omogućili tek tamo gdje je i zakonski predviđeno, zatim oko pješačkog ostrva na raskrsnici kod gradskog mosta-Paviljona kako bi spriječili ulaske vozača u pogrešan smjer kretanja te dvije lokacije na Mušanovića mostu gdje nepropisnim prestrojavanjima, većinom neiskusnih vozača, ugrožava se sigurnost velikog broja pješaka koji svakodnevno prolaze ovim dijelom grada.

“Ovo rješenje može biti naknadno primjenjeno i na drugim lokacijama u gradu ukoliko se pokaže efikasnim te u skladu s financijskim mogućnostima Grada Bihaća. Ovaj minimum na predloženim lokacijama sigurno neće koštati mnogo a može uveliko pomoći efikasnijem i sigurnijem saobraćanju u samom centru grada”, kaže Dervišević

Ovo je samo jedna od mnogih inicijativa kojeg priprema Gradski odbor Naše Stranke Bihać kao konkretne i lako izvedive prijedloge za poboljšanje kvaliteta života u gradu, ukoliko bude postojala politička volja za njihovo provođenje.