U Gradskom odboru Naše stranke u Bihaću komentirali su situaciju u vezi sa prikupljanjem javnih prihoda i primitaka iz nadležnosti pojedinih budžetskih korisnika.

“Poznato je koliko su prethodne vlasti taktizirale sa naplatom komunalne naknade, ovisno koliko su bili izbori blizu, abolirajući od te obaveze i građane a i mnoge privrednike koji ili su plaćali koliko su htjeli ili nisu nikako. Postavljanje pitanja odgovornosti, kao dio analize stanja, nameće se kao logičan proces koji se morao pokrenuti protiv onih koji su svoju obavezu obavljali protivno Odluci o izvršavanju budžeta Grada Bihaća”, ističu u Gradskom odboru Naše stranke u Bihaću.

U ukupnoj šteti koju je prethodna vlast načinila budžetu Grada ne smije se zanemariti dio koji se odnosi na neprikupljene prihode, tim prije što je dio te štete značajan i izmjeriv i što ima svoje poznate aktere.

“Odgovorni su dolazili na direktorske pozicije, a onda to plaćali na način da su dio prihoda, koji pripada gradu, ostavljali u džepovima obveznika. Ovako uspostavljen odnos osim što je za posljedicu imao štetu po javni interes ima i obilježja organiziranog kriminala i kao takav zaslužuje pažnju šire javnosti”, dodali su u Našoj stranci.

“Od nove vlasti, koja intenzivno radi na tome da se opisano stanje koliko-toliko popravi, očekivati je da uskoro objavi iznos neneplaćenih prihoda, bar u dijelu koji se tiče komunalnih naknada, kao i da se pokrene proces utvrđivanja odgovornosti rukovodilaca koji su takvo stanje svjesno stvorili. Pozivamo sve obveznike da izmire dugovanja čime će potvrditi  svoje opredjeljenje da grade zajednicu u kojoj žive, a nadležne službe i organe da dosljedno rade svoj posao”, zaključili su u Našoj stranci u Bihaću.