U Gradskom odboru Naše stranke u Bihaću uputili su inicijativu da se iznađe rješenje za održavanje blokovskog zelenila i površina stambene zajednice.

“Na pojedinim lokacijama, pogotovo u naseljima  Ozimice I i II i Harmani, nije utvrđeno zemljište za redovnu upotrebu, ne postoji određena građevinska parcela, kao ni propisi na koji način bi jedna zelena površina trebala da se održava u smislu učestalosti košnje i visine travnog pokrivača. Također, nije definisan način odlaganja ogrjevnog drva ispred objekata kolektivnog stanovanja, te se na taj način ugrožava cjelokupan izgled okolnog prostora”, rekli su iz Naše stranke.

U Gradskom odboru u Bihaću ističu da zelene površine imaju  ogroman socijalni značaj jer njihov kvalitet ne uslovljava samo komforne uslove stanovništva, već i sanitarno-higijenske i mikroklimatske uslove životne sredine.

“Podnijeli smo inicijativu da se iz katastarskih planova odrede zelene površine koje su namijenjene za zajedničko korištenje , kako bi se stanari mogli organizovati oko budućeg održavanja. Također, važno je odrediti  na koji način treba da se održavaju postojeće zelene površine, a potrebno je i animirati kućne savjete za nabavu adekvatne opreme za takvo održavanje”, ističu u Našoj stranci.

“Predložili smo i da se krene s praksom buđenja svijesti kod građana o važnosti uređenja okolnog prostora  kroz organiziranje raznih vrsta takmičenja za najbolje uređen okoliš, vrt ili balkon, a potrebno je iznaći najprikladnije rješenje za odlaganje ogrjevnog drva, tim više što na terenu već postoje neka rješenja koja bi se mogla usvojiti i staviti pod zakonski okvir”, zaključili su iz Naše stranke u Bihaću.