U Gradskom odboru Naše stranke u Bihaću pozvali su nadležne službe da što prije uklone grafite i žbunje koje nalazi na zvoniku Crkve sv. Antuna u centru Bihaća.

“Otkako postoji ova sakralna građevina, na koju su mnogi Bišćani ponosni, bila je simbol našeg grada. I danas toranj ove crkve dominira gradom i, bez daljnjeg, privlači pozornost svakog ko ga prvi put vidi. Osim što podsjeća na vještinu i odlučnost tadašnjih neimara od prije gotovo 150 godina, za svakog promatrača detalja ove građevine biće jasno da ona podsjeća i na višegeneracijsko zanemarivanje bogatstva kulturnog nasljeđa, a to, nažalost, seže i u današnja vremena”, ističu u Našoj stranci u Bihaću.

U Gradskom odboru Naše stranke naglašavaju da Gradska uprava što prije mora utvrditi nadležnost za održavanje crkvenog tornja.

“Na crkvenom tornju već dugo rastu dva grma, a veličina ovog rastinja govori da nadležni već duže vrijeme ne pokazuju brigu za istorijsko i kulturno nasljeđe. Prošle godine na istoj strani gdje su i grmovi osvanuo je i grafit u obliku srca dovoljne veličine i boje uočljiv sa pristojne udaljenosti. Gradska uprava bi morala pokazati više brige za ovu sakralnu građevinu jer je ona obilježje Bihaća, bilo da sama riješi problem ili zatraži od nekog iz zamršenog sistema upravljanja ovom baštinom da nešto poduzme, kako bi pokazali da pojam kulture još uvijek nešto znači u našem gradu”, rekli su u Našoj stranci.

U Gradskom odboru Naše stranke najavili su da će se direktno obratiti nadležnim kako bi se pristupilo uklanjanju rastinja i grafita sa crkvenog tornja.