Jučer su na sjednici OV Centar Sarajevo vijećnici Naše stranke glasali protiv izmjene Regulacionog plana “Gradski centar Marijin Dvor” kojim se mijenja namjena lokaliteta Hastahana, a koji je ipak većinom glasova usvojen.

Još prije nekoliko mjeseci u medijima se pojavila informacija da bi se na toj lokaciji trebala izgraditi zgrada Vlade Federacije BiH, na što su vijećnici Naše stranke izrazili jasan stav da neće podržati takvu ideju jer je prema dosadašnjem Regulacionom planu planiran muzej.

Potpredsjednica Naše stranke i ekspertica za urbano planiranje Nasiha Pozder tvrdi da su Smjernice za Izmjene i dopune Regulacionog plana, ali i sam razlog njihovog pokretanja sporni.

“Nedopustivo je da se, kako se i u obrazloženju u Razlozima donošenja Odluke navodi “vrijedan neizgrađen prostor u centru grada” ne privodi konačnoj namjeni, dakle gradnji muzeja, što je od ranije Planom definisano, nego se preko noći na istoj lokaciji, dakle, ocijenjenoj kao “vrijednom” što zaista i jeste, kreće u planiranje neke nove namjene bez analize i argumenata zašto odustajemo od prvobitno date Regulacionim planom.”, rekla je Pozder.

Istakla je da je problematično to što na nekom novom planiranom objektu nisu definisani koeficijenti niti spratnost, nego se upravo te ključne karakteristike ostavljaju na volju investitoru do konačne i trajne uzurpacije i posljednjeg metra slobodne, zelene površine u centru grada.

“Ako je zaista jedina mjera za pokretanje ovakvih izmjena “neizgrađenost” vrijednih lokacija, da li nam načelnik sugeriše da sličnu odluku uskoro očekujemo i za Veliki park jer nam još on, uz par manjih lokacija, ostao za izgraditi?! Također ne znamo ni tačnu namjenu nečega što se u Odluci naziva “društvenom infrastrukturom”, a zatim se dopunjava “poslovnom”. Tražimo također da načelnik Nedžad Ajnadžić argumentuje odustajanje od muzeja na ovoj lokaciji. S obzirom da će Izmjene i dopune ići u redovnu proceduru, nadamo se da će se građani i struka uključiti u javnu raspravu i dati svoje mišljenje po pitanju ovakvih ideja vlasti koju su birali.”, zaključuje Pozder.