Vijećnici i vijećnice Naše stranke na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Centar o “Vodovodu i kanalizaciji” zatražili su odgovornost rukovodstva ovog javnog preduzeća zbog propusta u osiguranju vodovoda, neispravnosti mjerača, potpune neodogovornosti po pitanju utvrđivanja gubitaka vode i nelegalnih priključaka koji idu na štetu građana i građanki ove sarajevske općine.

“Stanovnici Mjesne zajednice Breka-Koševo 2 su zatražili informaciju da li su glavni mrežni vodovodni ventili zatvoreni za požarni pristup. Ovo je samo jedan od primjera gdje imamo elementarne sigurnosne probleme sa pristupom vodovodu. Također, na ovoj sjednici smo bili glas građana koji trpe zbog nelegalnih i bespravnih priključaka, dok VIK ne čini ništa po ovom pitanju, niti ima informacije o gubicima vode koji nastaju zbog toga. Zatražili smo da se utvrde podaci o neprijavljenim velikim potrošačima vode poput autopraonica i drugih uslužnih firmi na području Centra”, poručila je vijećnica Amela Kuskunović.

“Imamo situaciju da su građani ugrađivali mjerače koji nisu odobreni od VIK-a. To je u nekim slučajevima rezultat dugog čekanja na odgovor VIK-a, negdje manjak informacija, a negdje lošeg postupanja i neinformisanosti upravitelja. U svim slučajevima imamo potpunu ‘šutnju administracije’ na pitanje – šta raditi sada sa ovim mjeračima i kako legalizirati ovu situaciju. Naravno, VIK-u to nije u interesu, a na obraćanja građana niko ne odgovora”, zaključila je Kuskunović.

“Nezadovoljstvo građana radom trenutne uprave VIK-a je toliko da se i vladajuće strukture ograđuju od njihovih propusta i poslovanja. Mi ćemo preko Skupštine Kantona Sarajevo prvo tražiti smjenu članova Skupštine VIK-a. Preko toga je tek moguće otvoriti prostor za smjenu Nadzornog odbora i smjenu direktora. Spremni smo izaći na ulicu i tražiti podršku građana. Jedno je sigurno, tražit ćemo da ovo bude na dnevnom redu Skupštine sve dok se smjena konačno ne dogodi”, zaključila je Kuskunović.