Pred sutrašnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o vodosnabdijevanju podsjećamo na kontinuitet zalaganja Naše stranke za rješavanje tog problema.

Kad je najalarmantnije, Vlada KS odnosi se prema vodosnabdijevanju u Sarajevu diletantski. Upozorili smo na to jučer, kad ni dva dana pred sjednicu Skupštine KS o vodosnabdijevanju vijećnici nisu dobili materijal za pripremu.

Ovog mjeseca također, Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, upozorio je na ignorantski odnos Vlade Kantona Sarajevo prema problemima građana u vezi sa vodosnabdijevanjem: „Moramo učiniti prioritetom i obavezom finansiranje svih potrebnih mjera kako bi pitka voda bila dostupna svakom stanovniku Kantona Sarajeva, što podrazumijeva najprije obnovu i održavanje vodovodne infrastrukture, jer stanovnici moraju imati u vidu da oni svih ovih godina ne plaćaju samo vodu, nego i održavanje sistema vodosnabdijevanja, a to je ono što ova Vlada Kantona Sarajevo uporno ignoriše.“

U aprilu 2017. Naša stranka je održala press-konferenciju na kojoj je skrenuta pažnja na ViK kao žrtvu SDA-ove unutarstranačke podjele plijena.

U januaru ove godine Edin Forto pozvao je premijera Kantona Elmedina Konakovića na odgovornost povodom poslovanja ViK-a: „Dobro je što je premijer postao svjestan da ViK ima organizacionih problema, prvenstveno problema u oblasti upravljanja. Nije, međutim, dobro što i pored toga na određen način pokušava amnestirati od odgovornosti sadašnje rukovodstvo”

U decembru 2016. tražili smo da se da otkaz direktoru Vodovoda ili da ostavku podnese nadležni ministar. Tad je upozorio i na sumnjiva, prekomjerna, rodbinska i priijateljska zapošljavanja u ViK-u.

Zalaganje Naše stranke za rješenje ovog problema seže do 2015.

U septembru te godine Edin Forto je u vezi sa činjenicom da je JP “Vodovod i kanalizacija” uvelo i dnevne redukcije u vodosnadbijevanju grada Sarajeva, pozvao Vladu KS-a “da preuzme odgovornost i kaže kako će njen ekspertski tim sistemski riješiti problem, kada će ga tačno riješiti i koliko će to koštati KS”.

U isto vrijeme Sabina Ćudić, zastupnica NS u Skupštini KS tražila je od direktora Vodovoda Nezira Hadžića da podnese ostavku.

U julu 2015. Forto je skrenuo pažnju da ViK ne ostvaruje svoju osnovnu funkciju ali i na neekonomsku cijenu vode.

Problemom vodosnabdijevanja bavili su se i vijećnici Naše stranke u općinskim vijećima.

Općinski odbor Naše stranke Centar 2015 je pronašao rješenje za vodosnabdijevanje Mjesne zajednice Nahorevo.

Amela Kuskunović, vijećnica u Općini Centar, u junu 2017 upozoravala na propuste u osiguranju vodovoda, neispravnost mjerača, neodogovornost po pitanju utvrđivanja gubitaka vode i nelegalnih priključaka.

Redžo Lemezan, vijećnik Naše stranke u Općini Ilidža upozoravao je na nesposobnost ViK-a za održavanje cjevovoda na Ilidži jer su se puknuća dešavala opet nakon popravki po sistemu: Drži vodu, dok majstori odu.

U aprilu 2017. Općinski odbor NS Novo Sarajevo tražio je tematsku sjednicu o vodosnabdijevanju u svojoj općini.

Borbu ćemo nastaviti na svim nivoima vlasti i svim dozvoljenim sredstvima.