Vijećnici u Općinskom vijeću Lukavac na narednoj sjednici će raspravljat će o „Odluci o načelima, kriterijima i postupku za određivanje naziva ulica, trgova, mostova i parkova na području općine Lukavac“ te o mogućnosti da se svakom potrošaču toplotne energije u zgradama u kojima za to postoje uslovi omogući ugradnja kalorimetra te obračun u skladu sa stvarnom potrošnjom.
Općinski odbor Naše stranke zalagao se za obje navedene stvari, međutim to o čemu će se raspravljati na Općinskom vijeću nije u potpunosti u skladu s onim što su u Našoj stranci smatrali bitnim. Također, oni smatraju da odluke u obliku u kojem će se naći na Općinskom vijeću samo djelimično zadovoljavaju potrebe građana.
„Kad je riječ o kalorimetrima, odluku podržavamo, ali i tražimo da se dopuni članom kojim bi se nadležna stručna služba i distributer toplotne energije obavezali da u određenom roku stvore uslove, a prema poznatim i postojećim tehničkim rješenjima, za ugradnju individualnih mjernih uređaja i drugim potrošačima koji to žele i priključeni su na daljinsko grijanje. Na taj način bi bili dovedeni u ravnopravan položaj i ostvarili pravo na obračun utroška toplotne energije prema očitanju sa mjerača utroška, a ne prema kvadratu grejne površine. Ovako se nastavlja diskriminacija građana i vjerujemo da će vijećnici uvažiti naš prijedlog.
Također podržavamo i Odluku o imenovanju ulica, trgova, mostova i sl. Međutim, tražimo da se doda stavka kojom će se numerisanje i označavanje ulica završiti u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja iste u Službenom glasniku. To je važno jer obaveza označavanja i numerisanja ulica, utvrđena Odlukom o nazivima ulica i trgova u gradu Lukavcu i naseljima na području općine Lukavac, iz 2003. godine nikada nije realizovana. Također, sugerisali smo da komisiju za određivanje naziva ulica i trgova treba da imenuje OV Lukavac na prijedlog načelnika i na period od četiri godine, a ne da to radi samo načelnik, kako je navedeno u prijedlogu odluke. Isto tako u prijedlogu se nije definisalo šta se smatra ulicom, odnosno trgom i tražimo da se to tačno definiše“, rekli su iz Naše stranke.