Gradski odbor Naše stranke Mostar odbija učestvovati u predstavi koja se danas odvija u Gradskoj vijećnici a pod nazivom Javna rasprava o budžetu Grada Mostara.

“Mi smo od početka svog djelovanja nastojali biti konstruktivna opozicija kako nelegitimnom gradonačelniku, tako i najneefikasnijoj Kantonalnoj vladi i skupštini u državi. Podsjećamo da smo uzeli aktivno učešće na obje rasprave koje su se u proteklih godinu dana održale u Mostaru, ona o Nacrtu gradskog budžeta za 2017, kao i rasprava o Zakonu o porodici s djecom. I na jednoj i na drugoj raspravi smo dali svoj doprinos dokumentima sa po pet amandmana. Nijedan amandman, za koji smo sigurni da bi daleko poboljšao kvalitet Zakona o porodici s djecom, nije usvojen. Od pet amandmama na gradski budžet, usvojen je jedan koji se odnosi na izgradnju partera u Šantićevoj ulici, no uprkos usvajanju, nikad nije došlo do realizacije istog. Na osnovu vlastitog iskustva, kao i prijedloga amandmama koji su dolazili iz nevladinog sektora a imali su jednaku sudbinu kao i naši, zaključujemo da su javne rasprave za HDZ/SDA strukture u HNK samo jedna velika farsa u kojoj mi više ne želimo da učestvujemo”  – poručila je Irma Baralija, predsjednica GO NS Mostar.

O načinu kako gradonačelnik troši budžetski novac najbolje govori negativan Revizorski izvještaj koji je na našu inicijativu sačinila Federalna inspekcija prije više od godinu dana. Niko iz Gradske uprave, kao ni gradonačelnik,  nisu nikad javno progovorili o tome zašto je taj izvještaj bio negativan i šta su učinili po pitanju rješavanja spornih stavki.

Zbog svega navedenog, na kraju prošle godine u Federalnom parlamentu išli smo s inicijativom da se blokira odluka o davanju ovlasti gopodinu Ljubi Bešliću da i dalje upravlja Mostarom i troši naš novac kako odgovara njemu  njegovim političkim saradnicima. Ove godine smo i dalje pri stavu da jedino ako se prekine dotok novca HDZ/SDA strukturama, imamo realnu šansu da ih se pokrene kako bi se postigao dogovor oko izbora u Mostaru. S tim u vezi, nemamo ništa protiv ni prijedloga koji su nedavno iznijeli SDP/DF, a koji je varijacija na našu prošlogodišnju inicijativu. Podržaćemo sve što će na bilo koji način uzdrmati elite koje godinama od Mostara prave “grad slučaj” – stava su u GO NS Mostar.