Naša stranka Mostar smatra da problem nekonstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sve političke opcije koriste samo za skupljanje poena u neumornoj igri političke trgovine, a da o pravima Srba niko zaista i ne razmišlja.

„HDZ ovakve priče drži na čekanju uslovljavajući ih izmjenama Izbornog zakona, svojom glavnom političkom frustracijom zadnjih godina. Ni konstitutivnost Srba u HNK, kao ni pitanje mostarskih izbora neće doći na dnevni red, dok Dragan Čović ne zadovolji svoje apetite oko reforme Izbornog zakona na način da se zakonski omogući da samo on ili neko njegov ima realnu šansu da bude izabran za člana Predsjedništva BiH ili biran u Dom naroda“, kazala je Irma Baralija, predsjednica NS Mostar.

Druge političke stranke, koje sad zagovaraju rješenje ovog problema imale su vremena da kroz obnašanje vlasti zaista pokažu kako vide Srbe u HNK.

„Ne treba hercegovačkim Srbima ustavna konstitutivnost koja je sama sebi svrha, već zbog ravnomjernog ostvarivanja prava na zaposlenje, finansiranje svojih kulturnih institucija, za rješenje brojnih drugih životnih problema. Obnašatelji vlasti u HNK imali su dvadeset godina mogućnosti da ustavnopravni i socijalni položaj Srba unaprijede i nisu ništa po tom pitanju uradili. Ustav je važan, ali je jednako važan život i svakodnevnica koja je dodatno komplikovana, nažalost, ako ste Srbin u HNK“, zaključila je Baralija te pozvala sve aktere ove političke borbe da kad govore o konstitutvnosti Srba krenu razmišljati o Srbima, a ne o vlastitim političkim interesima.