Nakon tragične smrti četrnaestogodišnjeg dječaka padom sa Staklene banke u Mostaru, najmanje što gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić mogu učiniti jeste organizovanje konferencije za medije na kojoj će ponuditi objašnjenja u vezi sa statusom najveće ruševine u gradu, kao i svih drugih objekata koji više od dvadeset godina prijete sigurnosti djece i ostalih građana te turista koji se nađu u centru Mostara.
Objekat Staklene banke je preživio niz neuspješnih pokušaja prodaje tokom zadnjih godina. Najzanimljiviji je bio propali pokušaj prodaje Hypo banci koja je odustala od kupovine nakon što je Građevinski fakultet Sveučilista u Mostaru načinio studiju u kojoj stoji da bi ova zgrada, u slučaju zemljotresa, pucala po svim nosivim gredama, a posljedice, s obzirom na lokaciju objekta, možemo samo da zamislimo.
“Imajući u vidu činjenicu da se Mostar nalazi u trusnom području, dovoljno je pobrojati samo zemljotrese koji su nas pogodili zadnjih nekoliko godina, kao i postojanje gore pomenute studije koja ukazuje na sve opasnosti objekta, kako je moguće onda da ova ruševina i dalje stoji u centru grada, bez ikakve zaštitne mreže?!” – pita predsjednica GO NS Mostar, Irma Baralija.
Pozivamo gradonačelnika Mostara da hitno, u javnom obraćanju, odgovori na ovo pitanje. S obzirom na to da je ruševina prošle godine prodata Vladi FBiH, kako smo saznali iz medija, jer se Vlada, kao i obično, nije potrudila upoznati javnost sa detaljima prodaje i uknjiženja,  na odgovornost i objašnjenja pozivamo i premijera Vlade.
Nažalost, dječak čija je smrt obilježila početak ove godine nije jedina žrtva mostarskih ruševina, javnosti je poznat i slučaj kada je stradala osoba zbog odronulih komada na području Ulice Maršala Tita.
Zbog poginulih, ali i zbog živih, naša dužnost i obaveza je da insistiramo da nam se objasni zašto gradska vlast nije učinila više da se ovakva tragedija izbjegne i šta ti isti vlastodršci planiraju poduzeti da se tragedije izbjegnu u budućnosti.
Nekada se tragedije dešavaju nesretnim slučajem, ali u Mostaru je sad već previše nesreća da bi ih se smatralo slučajnima, krivica i odgovornost se moraju utvrditi – poručuju iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.