Kada smo sredinom septembra ove godine odbili poziv gradonačelnika Mostara za stavljanje potpisa na njegovu kandidaturu Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, učinili smo to jer smo svjesni da je vladajuća politička garnitura nesposobna za realizaciju bilo kakve ideje ili projekta koji ne bi podrazumijevao nepotizam, tajne pozive i dogovore, te mutne i zakulisne radnje koje su uvijek i samo u interesu samoprozvanih gradskih vladara a nauštrb građana i građanki Mostara.

Već u prvoj fazi kandidacijskog procesa, kod formiranja radnog tima od osam članova, zaduženog za popunjavanje aplikacije za kandidaturu Mostara za evropsku prijestolnicu kulture, pokazalo se da smo bili u pravu. Naime, nagrađivani književnik i direktor Muzičkog centra Pavarotti, Elvedin Nezirović, izbačen je iz pomenutog odbora jer njegovi stavovi i pisanje ne odgovaraju prije Stranci demokratske akcije. U njihovim očima oni ga proskribiraju kao “nedovoljno dobrog Bošnjaka”.

U odboru za kandidaturu Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture ne smiju biti stranački ljudi. Kako je prvobitno i zamišljeno, trebaju biti stručni ljudi. Ovakav potez pokazuje da Mostar s ovakvom vlašću, koja negira slobodu mišljenja i govora, prosto ne može biti kulturna prijestolnica ni Hercegovine, a kamo li cijele Evrope.

Ostajemo pri svom stavu, kandidaturu i dalje ne podržavamo i sad još jednom pozivamo da se ona obustavi. Ako se, pak, s njom nastavi, pozivamo da se u radni tim vrati Elvedina Nezirovića kako bi se pokušalo spasiti bar malo preostalog dostojanstva Grada u međunarodnim krugovima.