Tražimo hitnu ostavku Staše Košarca na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao i Nihada Fejzića na poziciju člana Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u KS.
Za organizatora slavlja liječnika Jusufa Šabanovića kao i za vlasnika restorana tražimo krivičnu odgovornost koju propisuje Krivični zakon FBiH: „Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.“
Ako ostane sve na prekršajnim nalozima za gore pomenute, smatrat ćemo to minorizacijom njihove odgovornosti.
Podsjećamo, građane se kažnjava s 500 KM ako ne nose masku, ali i za druge mnogo benignije stvari od one počinjene sinoć.
Očekujemo još rigoroznije sankcije za neodgovorne predstavnike vlasti, akademske zajednice i liječnike koji krše zabrane koje sami nameću i/ili ih opravdavaju kad su u pitanju građani. Pravosudni organi koji na ovaj slučaj ne reaguju tako, ne da nisu u službi građana, nego su protiv njih.