U Našoj stranci u Sanskom Mostu oglasili su se povodom otvorenog pisma Asima Kambera, predsjednika Općinskog odbora SDA, u kojem je priznao da je nezakonito trošen javni novac i dodjeljivana državna i tuđa privatna imovina zaslužnim građanima.

“U sukobu između lokalnog vrha SDA i sanskog Medžlisa, koji je nastao nakon što je sanski glavni imam ef. Husein Kovačević u svojim obraćanjima vjernicima kritikovao kantonalnu koaliciju SDA i Laburističke stranke Fikreta  Abdića, predsjednik Općinskog odbora SDA navodi da je Huseinu ef. Kovačeviću u samom centru grada dodijeljen plac za izgradnju privatne kuće koji je plaćen iz budžeta 2008. godine u iznosu 95.000 KM, kao i da je ef. Kovačević iskoristio mogućnost da dio materijala za privatnu kuću kupi certifikatima od lokalnih firmi, čemu je ponovo općina bila garant, a uz troškove komunalija, rente i elektro priključaka plaćenih certifikatima, ovaj imovinski transfer koštao je budžet Općine oko 150.000 KM”, rekli su iz Naše stranke.

U Našoj stranci u Sanskom Mostu ističu da je ovo priznanje čelnika SDA najbolja ilustracija o načinu upravljanja ove stranke nad državnom i privatnom imovinom svojih građana, ali da i mnogo govori o načinu trošenja javnog novca.

“Poseban tretman pored ef. Kovačevića, SDA je obezbijedila i nekim drugim ‘zaslužnim građanima’ kojima su dijeljeni placevi i tuđa privatna imovina, a to su, naknadno, skupo platili građani Sanskog Mosta. Odgovornost onih koji su ovakvu praksu naređivali, sprovodili i potpisivali nezakonite ugovore i rješenja, uzrokujući milionske štete sanskoj opštini, nikad nije bila predmetom ni ozbiljne javne rasprave, a kamoli kriminalističke istrage”, dodaju u Našoj stranci.

“Nije dobro što se olako prelazi preko dokumentovanih javnih priznanja o počinjenim nezakonitim radnjama od strane bahate i samovoljne vladajuće strukture i tražimo da pravosudne institucije konačno počnu raditi svoj posao na sankcioniranju ovakvih praksi”, zaključuju u Našoj stranci u Sanskom Mostu.