Prostor pijace Telali u Starom Gradu niz godina je nedovoljno iskorišten i u izrazito lošem stanju. Uprkos dobroj lokaciji, nije privlačan ni kupcima ni prodavcima i nema mnogo štandova.

Sa željom da ovoj pijaci vrate stari sjaj, Općinski odbor Naše stranke Stari Grad pokrenuo je inicijativu za izradu projektnog prijedloga za njenu adaptaciju i revitalizaciju.

„Nema nikakvog razloga da ovu pijacu izgubimo. Potreba za njom u starom dijelu grada itekako postoji, kako zbog samih građana ove općine, tako i zbog turista. Ona je i u identitarnom smislu bitna za ovaj dio grada. Nazvana je, kad je nastala, po prodavcima koji su izvikivali nazive artikala koje su prodavali i njihove cijene. Jedna je od rijetkih ulica na Baščaršiji čiji naziv još uvijek ima veze s njenom prvobitnom namjenom. Bila je svojevrsno stjecište Sarajlija i turistička zanimljivost i prije rata pa i jedan period poslije. Odjednom je počela bivati zapostavljana a da se nikad niko ozbiljno nije upitao zašto se to dešava i kako se može pomoći da pijaca opstane. Smatramo da je moguće a i potrebno tu pijacu oživjeti i to na način da bude prilagodljiva za različite društvene događaje, kakvi su, naprimjer, sajmovi. To tražimo od Vlade Kantona Sarajevo“, kažu u Općinskom odboru Naše stranke Stari Grad.

Inicijativu je u ime tog odbora na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS podnio Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine KS.