Gradski odbor Naše stranke povodom opravdanog prijetećeg štrajka rudara i svih uposlenika Rudnika „Kreka“ želi da iskaže svoju bezrezervnu podršku obespravljenim radnicima u ostvarivanju prava na štrajk u odbrani elementarnog ljudskog prava na rad i pristojan život od rezultata tog rada.

Značajno zakašnjenje u isplati teško zarađenih plata krekanskim „komoratima“ je u prvi plan izbacilo njihovu izuzetnu osjetljivu socijalnu poziciju kao i činjenicu da ih gotovo samo jedna plata dijeli od gladi i nemogućnosti da ishrane svoje porodice.

Pored navedenog, Gradski odbor Naše stranke želi da ukaže na političku pozadinu ovih društveno nepredvidljivih i opasnih politikantskih igara oko Rudnika „Kreka“ i direktne egzistencije najmanje 10 do 15 hiljada građana Tuzle i TK. Ne smiju krekanski „komorati“, uključujući i višegeneracijski značajan prioritet gradnje TE „Tuzla VII“, kao kolateralna šteta biti uvučeni u aktuelna oštra unutarstranačka razračunavanja i borbu za vlast u SDA TK.

Svi koji misle da mogu izvući korist od pokušaja korporativnog slabljenja i lomljenja „Kreke“ kroz provociranje politički isforsiranog štrajka i time direktnog ugrožavanja projekta gradnje VII faze TE „Tuzla“ u korist nekih drugih manje značajnih energetskih projekata, grdno se varaju.

U tom kontekstu Gradski odbor Naše stranke želi da upozori na višegodišnji kontinuitet  neefikasnosnog upravljanja ovim Zavisnim društvom usljed političkog kadroviranja i negativne selekcije koji su  doveli Rudnik „Kreku“ u ozbiljne organizacijske i finansijske probleme.

U tom smislu, sasvim su neobjektivne i deplasirane izjave zaboravnih kantonalnih dužnosnika SDP-a o stanju u „Kreki“, kada je dramatično i katastrofalno potapanje Površinskog kopa „Šikulje“ baš iz ere SDP-ovog vladanja ovim nekadašnjim tuzlanskim gigantom.