Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu pokušava se izboriti za vlastitu reprenzentativnost u pregovorima s vlastima u TK. Umjesto njih, vlast preferira pregovore sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u oblasti zdravstva. Prvi okuplja samo stomatologe i doktore, a drugi sve zaposlene u zdravstvu. Tim povodom oglasili su se iz Regionalnog odbora Naše stranke u Tuzli.

Regionalni odbor Naše stranke u Tuzli poziva Vladu TK da podnese ostavku zbog neozbiljnog i avanturističkog ugrožavanja sigurnosti sistema javnog zdravstva i time građana TK uzrokovanog nepriznavanjem reprezantativnosti Strukovnog sindikata doktora i stomatologa kao u ostalim kantonima Federacije BiH.

Djelovanjem sa pozicije političkog diktata i argumentima sile “broja ruku” u Kantonalnoj skupštini i Vladi, bez osjećaja za kompromis i neuvažavanjem mišljenja drugih, u ovom slučaju Sindikata doktora i stomatologa, svi građani TK kao potencijalni pacijenti dovedeni su pred svršen čin iznuđenog podnošenja otkaza velikog broja doktora. Takva situacija direktno ugrožava živote gotovo 450 hiljada stanovnika Tuzlanskog kantona, kao i desetine hiljada drugih iz FBiH koji ovise od medicinske kapacitiranosti, prije svega, UKC Tuzla. Navedenim djelovanjem koalicijska Vlada TK PDA-SBB-Narodna stranka radom za boljitak, BPS etc., a posebno ministar zdravlja, demonstrirali su svoju nesposobnost da se nose s akutnim problemima u zdravstvu i neosjetljivost spram najvažnijih stvari za sve nas, a to je zdravlje i ljudski život. Najmanje što mogu uraditi je da podnesu ostavke, preuzmu odgovornost za nastalu situaciju i time omoguće drugima da je razriješe u interesu svih građana TK.