Na ulicama Vogošće 28.03.2018. godine, kako su nas informisale savjesne građanke i građani, našli su se plakati sa jasnom porukom „Bosna pripada Bošnjacima – sami protiv svih”. Kako je navedeno na posterima koji su danas postavljeni širom Vogošće autori su “bosanski nacionalisti”.

Članovi Općinskog odbora Naše stranke Vogošća odlučili su da djeluju na terenu te da po ko zna koji put osude nacionalističku retoriku kojoj je cilj segregacija i podjela.

Koordiniranom akcijom na terenu poslali su poruku građankama i građanima Vogošće i svim istinskim patriotima u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja, suverena, nezavisna i nedjeljiva teritorija koja ima pravo na svoje praznike sa posebnim akcentom na sistematski osporavanu proslavu Dana državnosti BiH, svečanog datuma za sve Bosance i Hercegovce u domovini i dijaspori, te dana kada je usvojena Rezolucija ZAVNOBIH-a, u kojoj je izražena odlučnost svih naroda BiH da naša zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost BiH unutar tadašnje jugoslovenske federacije sa bosanskohercegovačkim granicama koje datiraju iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Aktivisti i članovi Naše stranke Vogošća posebno naglašavaju zabrinutost svojatanjem termina „Bosna“ te vezivanjem imena Bosne za ime samo jednog naroda u ovom slučaju bošnjačkog naroda koji ima jednaka prava u BiH kao što imaju i pripadnici srpskog i hrvatskog naroda.

Ne treba dodatno napominjati da će svi članovi Naše stranke nastaviti svoju borbu da pored konstitutivnih naroda u BiH, pripadnici manjina i etničkih te nacionalnih grupa također imaju jednaka prava kao konstitutivni narodi te da u narednom periodu imaju mogućnost da slobodno biraju i budu birani.

Kao što je to pokazala bogata istorija Bosne i Hercegovine, narodi u ovoj zemlji ne mogu živjeti sami, a posebno ne mogu djelovati sami protiv svih. Odlučno se zalažemo da se takva praksa i retorika ukloni iz našeg društva te sa naših ulica.

Zbog toga, ujedinjeni u svom stavu ponosno nastavljamo sa našom praksom zajedništva, multikulturalnosti i multietničnosti, te slavljenja najbitnijeg datuma za našu državu – 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik OO NS Vogošća,

Bojan Farkaš