Zastupnici Naše stranke glasat će protiv Prijedloga zakona o prostornom uređenju, nakon najave iz Vlade KS da nisu prihvaćeni amandmani koje je uputio zastupnik Edin Forto.

“U dosadašnjem zakonu je postojao famozni član 46. koji govori o korekcijama planskih dokumenata po hitnoj proceduri kada se ne mijenja bitno sadržaj pojedinih planskih dokumenata, a najčešće detaljnih regulacionih planova, koji tretiraju spratnost i gabarite objekata u izgradnji. Ovo su koristili pojedini načelnici i gradonačelnici, te sebi bliskim investitorima dozvoljavali grubu zloupotrebu, a rezultat toga je strašna betonizacija vidljiva svim građanima”, istakao je Forto.

“U ovom zakonu je sada problematičan član broj 39 gdje se ostavlja prostor za slobodno tumačenje, tako što se korekcije dozvoljavaju ako se ‘bitno ne mijenja koncepcija’. U današnjem prijedlogu zakona nigdje nije definisano šta znači ‘koncept i “koncepcija”, te se na taj način ostavlja sloboda tumačenja onima koji su i do sada zliupotrebljavali zakonom predviđeni proces hitnih izmjena. Naš amandman bi ispravio ovu grešku, a to ovom ministarstvu i Vladi očigledno nije u interesu”, naglasio je Forto.

Potpredsjednica Naše stranke i profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu Nasiha Pozder naglasila je da “grad i Kanton lošom primjenom dosadašnjeg Zakona dovedeni u stanje koje se u stručnim krugovima ocjenjuje kao stanje na granici urbicida”.

“Član 46. ranijeg Zakona toliko je puta korišten na način na koji nije trebao da je postao omiljen način legalizacije svih bespravnih radnji investitora koji su mogli biti puno bolje usmjereni. Naš amandman je trebao definisati taj pojam koncepta koji je opet uskrsnuo u predloženom zakonu ovaj put unutar člana 39. Iako će novim zakonom doći do ubrzanja  procedura, povećanja transparentnosti u radu administracije, ovakav zakon i dalje ostavlja dosta nedefinisanih elemenata, što je i mišljenje većeg dijela stručnog kruga, prije svega stručnjaka okupljenih oko Asocijacije arhitekata u BiH”, dodala je Pozder.