Povodom protesta pacijenata sa onkologije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te navoda da će veliki broj teško oboljelih pacijenata sa onkologije biti otpušten zbog kvara na aparatu za zračenja, reagirala je Naša stranka.

„Sve je jutros uznemirila i potresla informacija da bi veliki broj teško oboljelih pacijenata na onkologiji trebao biti otpušten sa KCUS-a, jer jedan od aparata za zračenje ne radi zato što nije servisiran. Satima nakon objave te vijesti, i protesta pacijentica ispred onkologije, koje su izjavile da su dobile otpusne listove – reakcije menadžmenta KCUS-a još uvijek nema. Ono što je zasad u medijima navedeno kao razlog – da menadžment KCUS-a zbog ušteda nije uplatio serviseru popravak kvara na linearnom akceleratoru – zvuči zapanjujuće, i menadžment se mora oglasiti o tome, ali neovisno o razlogu činjenica da su ljudi otpušteni s terapije predstavlja potpunu profesionalnu i etičku katastrofu menadžmenta“, poruka je Naše stranke.

Iz Naše stranke dodaju da je prioritet da se pacijenti, koji se bore sa najtežim bolestima, što prije adekvatno zbrinu.

“Suština je da do ovog nije smjelo doći i da je ovo kulminacija štednje na račun zdravlja bolesnika, koju je uveo ovaj menadžment, a s čijim posljedicama se sada ljekari na KCUS-u suočavaju. Sada nema optimalne opcije za pacijente, ali popravak aparata i njegovo stavljanje u funkciju je prioritet, s ciljem da se situacija na onkologiji stabilizira”, stav je NS.

„U ovom trenutku najvažnije je da se sa svim resursima Ministarstvo i menadžment KCUS-a uključe u ovo pitanje, kako bi se spriječilo ono najgore. Važno je odmah utvrditi da se ovdje menadžment sa svojom politikom štednje na bolesnicima, kojom se hvali, poigrava sa ljudskim životima, na najneodgovorniji način, i time se svi moramo pozabaviti. Međutim, sada je vrijeme da se situacija na onkologiji stabilizira i potrebno je ljekarima pružiti punu pomoć, nade svih nas su uz pacijente, a onda, nakon toga, moramo u Skupštini KS, kao jednom od osnivača, najvećem finansijeru i nadzornom tijelu KCUS-a, pokrenuti pitanje smjene menadžmenta KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović, jer dugo vremena svi građani trpe i nadamo se da će ovo biti posljednja opomena, a ne tragedija“, zaključili iz Naše stranke.