Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder reagirala je povodom zainteresiranost Vlade Federacije da na lokaciji parka Hastahana gradni novu zgradu za svoje sjedište.

„Vlada FBiH je još 2009. godine pokazala interes da sebe i svoje namještenike smjesti u zgradu Elektroprivrede BiH, koja je tom prilikom proširena. Potom se pojavila ideja da se Vlada u potpunosti premjesti u Mostar, pa su narednih godina govorili da će sjedište napraviti u bolnici Abdulah Nakaš, pa na Marijin Dvoru na prostoru koncertne dvorane i iza Sarajevo City Centra, pa se pominjala zgrada Energoinvesta, pa Studentski domovi da bi sada oko bacili na park Hastahana, prethodno predviđen za gradnju Muzeja Sarajeva. Ovo fiktivno putešestvije Vlade FBiH osim što pokazuje na hroničnu nesposobnost donošenja odluke o sopstvenom sjedištu i smještaju koštalo je i košta građane federacije milione i milione KM“, kazala je Pozder.

Potpredsjednica Naše stranke je dodala da „ne sumnja da bi tužilaštvo pokretanjem istrage po službenoj dužnosti otkrilo da je ovim nanesena višemilionska šteta budžetima, odnosno, poreskim obveznicima, kao i da su oni koji su profitirali od ovih neuspjelih pokušaja Vlade da nađe sebi smještaj lično i finansijski povezani sa partijama u vlasti“.

„Sasvim je sigurno da novac koji je isplaćen za pregovore, projekte, potom uzaludno rađene građevinske adaptacije i naknade štete zbog odustajanja od dogovora bio dostatan ne samo da obezbijedi ono za šta inače u budžetu nema novca, nego bi dovele u sumnju finansijsko obrazloženje novih novčanih nameta, recimo onih u obliku akciza“, zaključila je Pozder.