Posljednja redovna sjednica Skupštine BPK održana je davnog 30.01.2018. godine. Za potpunu blokadu rada zaslužna je parlamentarna većina koja u BPK praktično više i ne postoji. Razlozi raspada ne leže u razmimoilaženju stavova oko nekih ključnih zakona već oko pitanja ko će više zaposliti svojih ljudi, rodbine i prijatelja u finišu ovog mandata i tako sebi ostvariti što veći broj glasova.

„Na godišnjoj sjednici Skupštine BPK dio zastupnika vladajuće većine bojkotovao je dolazak, te kao posljedica toga, nije usvojen Program rada Vlade BPK koji je bio sve, osim realan. Tako se Vlada BPK, umjesto najavljenim reformama, samo bavi time kako neefikasno potrošiti budžetski novac, koji su građani BPK teško zaradili i u obliku poreza platili, i kako promijeniti sistematizacije u okviru svojih jedinica kako bi se zaposlilo što više ljudi”, naveo je Neno Zuko, zastupnik Naše stranke u Skupštini BPK.

Dodaje kako kratkoročni politički ciljevi, kao i uvijek, apsolutno nadjačavaju dugoročne strateške, a finansijsku stabilnost kantona pretvaraju u ruševine.

“Godine 2014. u budžetu BPK bilo je preko 40 miliona KM prihoda, od čega je za plate uposlenih u javnom sektoru odlazilo 19 miliona KM. Sada imamo situaciju da od 35 miliona prihoda gotovo 22 miliona KM odlazi na plate. Zastupnici Skupštine BPK, umjesto da donose važne zakone kojima će unaprijediti život i blagostanje građana BPK, ne rade ništa, a za to uredno primaju plate”, rekao je Zuko.

Zuko ističe kako se višemjesečni zastoj u radu Skupštine BPK direktno odražava na kvalitet života građana, tako što recimo nisu usvojeni neki od ključnih zakona koji su trebali biti na dnevnom redu sjednica koje nisu održane.

“U prva dva kvartala bilo je planirano niz zakona i odluka da se razmatra. Izdvojio bih usvajanje Strategije obrazovanja odraslih koja predviđa cjeloživotno učenje, prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada; zatim Zakon o unaprijeđenju lokalnog poslovanja BPK Goražde – čijim bi se usvajanjem popravio poslovni ambijent i spriječilo propadanje malih i srednjih preduzeća. zatim Zakon o turizmu, Strategija razvoja poljoprivrede, tematska sjednica o temi “Odliv stanovništva sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i izrada Akcionog plana kako bi se isti smanjio ili zaustavio”, zaključio je Zuko i pozvao na hitnu deblokadu Skupštine kako bi zastupnici mogli raditi ono za što su i plaćeni.