Uoči najavljene tematske sjednice Gradskog vijeća Bihać na temu „Gradski sportski savez i stanje sporta u gradu Bihaću“, u Gradskom odboru Naše stranke Bihać komentirali su stanje u Gradskom sportskom savezu u vezi sa prijedlogom mjera o prevazilaženju katastrofalnog stanja sporta u gradu.

“Stanje sporta u cjelini danas u Bihaću je na najnižim granama, a glavni krivac za takvo stanje je upravo Gradski sportski savez Bihaća na čelu sa predsjednikom saveza Zlatanom Tajićem, koji tu funkciju obavlja od 2005 godine, a koji je godinama samo služio zadovoljiti političke apetite i interese bivših radonačelnika i stranaka na vlasti. U periodu ‘vođenja’  Gradskog sportskog  saveza, predsjednik je potrošio na milione maraka, a to i takvo „trošenje“ je rezultat katastrofalnog stanja, ne samo sporta u gradu nego i sportske infrastruktrure”, ističu u Našoj stranci.

U Gradskom odboru Naše stranke u Bihaću upozoravaju da je samo u periodu od 2012. godine do 2016. godine kad je na vlasti bio SDA-ov gradonačelnikom Emdžad Galijašević u Gradskom sportskom savezu potrošeno je oko 4.600.000 KM.

“Novac građana trošio se netransparentno, nezakonito i to je osnovni razlog zbog kojeg je sport i sportska infrastruktura u stanju kakvom jeste, i zato punu odgovornost snose predsjednik Sportskog saveza i upravni odbor. Problem je i što Gradski sportski savez kao udruženje građana uopšte nema nikakve kriterije za raspodjelu finansijskih sredstava i godinama se predlagalo da se donese Pravilnik o kriterijima i načinu raspodjele sredstava za sportska udruženja, školski sport i sportsku infrastrukturu”, dodali su u Našoj stranci.

U Gradskom odboru Naše stranke Bihać predložili su i konkretne mjere

“Gradsko vijeće mora donijeti zaključak kojim se gradonačelniku nalaže, da putem službe interne revizije, izvrši  reviziju rada i finansijskog poslovanja Gradskog sportskog saveza za period koji to odredi Gradsko vijeće i na temelju izvršene revizije poduzme odgovarajuće mjere. Također, važno je i da se donese zaključak o izradi Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture i u skladu s tim dugoročno potakne ulaganja u sport i infrastrukturu. Osim toga, Gradskom savezu  treba naložiti da u što kraćem roku donese Pravilnik o kriterijima i načinu raspodjele finansijskih sredstava iz gradskog budžeta”, zaključuju u Našoj stranci u Bihaću.