Vijećnici Naše stranke u Centru na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća glasali su protiv odluke o proširenju Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama u kojoj su imenovana još dva Bošnjaka.

“Jučer je donesena jedna apsurdna odluka kojom su još dva Bošnjaka imenovana u Komisiju u kojoj je i dosad preovladavao većinski narod. Odluku su izglasali SDA-ovi vijećnici kojim su sada priključili i vijećnici SDP-a. Bilo bi očekivano da bar u ovoj komisiji budu zastupljeni sve konfesije ravnomjerno i proširenje komisije bi imalo smisla podržati samo da su bili predloženi predstavnici i drugih konfesija. Time bi bar povodom vjerskih pitanja bio omogućen pluralitet mišljenja i pružena prilika za ostvarenja interesa sviju, ali očigledno da vladajući u našoj općini uopće nemaju sluha za multikulturni karakter ovog grada i naše države”, istakli su u Našoj stranci u Centru.

U Klubu vijećnika Naše stranke Centar naglašavaju da je u pitanju lokalni simptom politike koju nacionalne stranke vode na svim nivoima vlasti.

“Protiv ove odluke bilo se važno izjasniti posebno u ovom trenutku jer je ona na lokalnom nivou simptom politike vladajućih nacionalnih stranaka o temeljnim narodima, koji ostvaruju svoju dominaciju nad drugim u svim dijelovima naše države. Mi ćemo se nastaviti na lokalnom nivou u skladu sa svojim nadležnostima boriti protiv tih politika koji ugrožavaju našu državu i nastaviti predlagati inicijative u cilju očuvanja multikulturnog karaktera ovog grada i naše države, koje su u interesu svih naših građana”, zaključili su u Klubu vijećnika Naše stranke u Centru.