U Našoj stranci u Goraždu reagirali su povodom izjava izrečenih na SDA-ovoj javnoj tribini na kojoj su govorili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, državni premijer Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić.

“Na tribini u Goraždu g. Bakir Izetbegović  poručio je okupljenima da je Goražde  grad o kojem SDA i on vode najviše računa.  Realnost je, ipak, drugačija, jer otkako je SDA došla na vlast 2015.godine, BPK je  izgubio višemilionska sredstva po pitanju indirektnih poreza koja su preusmjerena u kantone u kojima HDZ suvereno vlada. Da stvar bude gora, grant koji je samo par godina unazad za BPK dostizao i do 7 miliona KM, upravo su SDA i koalicioni partneri prepolovili, a amandmani pojedinih zastupnika u federalnom Parlamentu, da se poveća na barem 5 miliona, glatko su odbijeni”, upozoravaju u Našoj stranci u Goraždu.

Sa viših nivoa vlasti u budžet BPK za projekte pristiglo je samo 168.900 KM u 2016.godini, u Programu javnih investicija nema projekata za Goražde, a Kanton sve više zaostaje i po pitanju standarda i infrastrukturno.

“Premijer FBiH nam je prilikom zadnje posjete jasno poručio da je građenje hidroelektrane u Ustikolini jedini spas od finansijskog kolapsa. Treba jasno reći da je ustavno pravo svih ljudi na prostoru BiH da imaju dobre ceste i život dostojan čovjeka, a ne da zavisi od raspoloženja koalicionih partnera. Ne shvataju vladajuće strukture da i indirektno prave nepopravljivu štetu BPK jer sve većim otplatama kredita umanjuju sredstva od indirektnih poreza koja nam pripadaju, a kredite plasiraju svugdje, samo ne u naš kanton”, dodali su u Našoj stranci.

“Krajnje je nekorektno bilo spominjati i  tunel o kojem se govori zadnjih 20 godina i brzu cestu za koju je premijer FBiH gosp. Novalić nedavno  rekao da ne treba da ide preko Goražda već preko Tuzle, jasno dajući do znanja da je BPK na margini interesovanja SDA.  Uz priče o cestama i tunelima, ponovo se mogla čuti priča o prošlosti, kokardama, SDA kao zadnjoj liniji odbrane BiH, ratu i međunacionalnim tenzijama, a manje o lošem standardu i kvalitetu života građana koji su nezadovoljni i koji napuštaju domovinu. SDA tvrdi da ima ekipu koja je pokrenula ‘zahrđalu mašineriju koja škripi’, a nije svjesna da pomenuta mašinerija koja škripi nije BiH već upravo SDA i da je to, uz ostale nacionalističke stranke, jedini dio koji treba zamijeniti i sigurni smo da će to građani prepoznati već na sljedećim izborima”, poručili su iz Naše stranke u Goraždu.