Klub vijećnika Naše stranke u Novom Gradu na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na prijedlog člana Naše stranke Malića Heće, podnio je inicijativu da se prazni poslovni prostori kojima raspolaže Općina ustupe na korištenje privrednim subjektima na području općine Novi Grad, na određeni vremenski period, za pokretanje novog ili proširenje postojećeg biznisa.

“U pitanju je 17 praznih poslovnih prostora, površine 1424,95 m². Predložili smo da se uslovni poslovni prostori ustupe na korištenje bez naknade privrednim subjektima na 1 godinu, a neuslovni daju na korištenje bez naknade na 2 godine, pod uslovom da potencijalni privredni subjekti iste adaptiraju i naprave funkcionalnim za korištenje”, istakao je Hećo.

U Našoj stranci u Novom Gradu ističu da bi se time stimulisao lokalni ekonomski razvoj, a smanjili bi se i troškovi električne energije i komunalnih usluga koje Općina plaća za prazne poslovne prostore (cca 40.000,00 KM), čime bi se napravile značajne uštede u budžetu.

“Ova inicijativa podrazumijeva da se u slučaju neuslovnih poslovnih prostora privrednim subjektima ponudi mogućnost adaptacije istih, o njihovom trošku, te korištenje na određeni vremenski period koji bi bio duži u odnosu na one poslovne prostore koji su već funkcionalni za upotrebu.  Navedenom adaptacijom Općina Novi Grad Sarajevo bi, pored stimulisanja privrede te minimiziranja troškova, riješila i problem neuslovnosti poslovnih prostora, te na taj način stvorila mogućnost maksimiziranja ubranih sredstava od zakupa u budućnosti”, zaključio je Hećo.