U sveukupnoj masi dugovanja, kojom je opterećena budućnost Bihaća, nije zanemariv dug prema dobavljačima svih vrsta među kojima, opet, najveća potraživanja bilježe izvođači radova. Riječ je o milionskim iznosima koje Grad duguje više godina po osnovu nabavke roba, usluga i radova. Neka od dugovanja nastala su prije 2014. godine, puno ih je stvoreno u periodu od 2014-2016., a nismo sigurni da to ne čini i aktuelna vlast.
Već smo pisali o bahatom i neodgovornom odnosu vlasti spram izvođača radova ističući kako ona, umjesto da stvara sve povoljniji ambijent za privređivanje, u stvarnosti utire put propadanja i onih privrednih subjekata koji na našim prostorima već postoje odvraćajući na taj način i one koji su namjeravali vlastitim novcima pokrenuti privatni biznis.
„Stvoriti dugove je jedna vrsta delikta a ne poduzimati dovoljno učinkovite mjere s ciljem da ih se čim prije izmiri, pa i kad su naslijeđeni, ako ništa drugo, je grijeh. S kakvim se sve problemima susreću privrednici kojima Grad Bihać duguje, najbolje se vidi kroz materijalni položaj onih koji kod njih zarađuju za život. I dok se gradske vlasti, manje više ne odriču izdataka za svečarske i druge aktivnosti zarad lične promocije i kupovine simpatija glasačke mase, povjerioci imaju problem da ih se primi na ljubazan razgovor i pokuša uvjeriti da će im i kada njihov zarađeni novac biti isplaćen“, kaže Nurudin Osmanović, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Bihaću.
Gradski odbor Naše stranke u Bihaću traži da se na internetskoj stranici Grada objavi lista privrednika kojima Grad duguje, s osnovnim podacima o iznosu duga, datumu nastanka i, barem, godinom kada se planira njegovo izmirenje. Predlažemo također da se tako planirani iznos uvrsti već sada u budžet za 2018. godinu.